Čas zkracování
Ilustrační foto: Pixabay

Čas zkracování

16. 4. 2023

„Babičko, nezdá se ti, že jsou ty tyčinky čím dál menší,“ poznamenal vnuk, který pohmatem zkoumal zabalenou mléčnou tyčinku. Zatáhl za růžek nafouknutého obalu, ten s tichoučkým povzdechem splasknul jako bublina a vydal mini sladkost.

„Taky jsem to zjistila. Masové tyčinky co deset let kupuji Čikině jsou kratší, přestože obal zůstal stejný, na rozdíl od ceny,“ souhlasila jsem. Téma jsme dál nerozvíjeli i když jsem měla několik dalších příkladů současného  zkracování a smršťování produktů.

Nepříjemné myšlenky vytěsnila vzpomínka na krásnou paní sládkovou z lyrické komedie Postřižiny, která při zmínce o módě zkracování upravila sukni, psovi ocas, spolu s Pepinem zkrátili nohy u židle i u stolu a rozjela se do města zkrátit vlasy, které obdivovalo celé město. Poetika časů minulých očima Bohumila Hrabala.

Na rozhovor jsem si vzpomněla za několik dnů od návštěvy. Nešel dobíjet vysavač na podlahy, a to po necelém roce od výměny akumulátorů, přitom jako nový byl funkční také necelý rok. Za zhruba stejnou dobu mi „odešel“ i aku vysavač na okna. Renomovaná firma by měla mít slogan „Do roka a do dne,“ aby zákazník věděl co ho čeká.

Že se zkracuje životnost domácích spotřebičů jsem zaznamenala již dříve, ale představa, že výrobek by mohl být funkční pouze rok mě děsí. Vlastnit elektromobil, tak mám noční můry, v nichž rok co rok chodím kupovat novou baterii za cenu rovnající se třetině pořizovací ceny auta.

Aby toho nebylo málo, tak čas zkracování nečekán a nezván vstoupil do mého života tím, že mi zkrátil výšku o 3 centimetry, takže kalhoty courám po zemi, ale nestěžuji si.

Nyní mohu zkracovat já.

 

glosa
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Pavlína Vavříková
Snižování obsahu všech možných produktů je nešvar, který se děje (nejen v Česku) už řadu let. Výrobci tak konají na přání obchodních řetězců. Osobně považuji jejich zisky za přemrštěné. A zkracování životnosti přístrojů, to je opravdu nehoráznost. Pěkně jste to napsala.
Jana Šenbergerová
Hezká ukázka toho, že i článek o smutných skutečnostech může vyvolat úsměv na tváři.
Soňa Prachfeldová
Ještě že se budou krátit dny až na sklonku léta. Pekař peče housky, uštipuje kousky. A rohlíky se také zmenšují , je to v módě.
Taťana Veselá
Pravdivé a pěkně napsané :-)
Lenka Tůmová
Kočičí kapsičky mívaly 100 gramů, zkusím ji přemluvit, že se musí spokojit s těmi 80g respektive 60g, když je to za stejné peníze. Nedávno jsem si koupila po delší době zmrzlinu, takový ten cuc na kládě v čokoládě. Když jsem ji vybalila, překvapilo mne, jak byla mrňavá. Ale zase mne hřeje u srdce, že výrobce pečuje o mé zdraví, abych nesnědla mnoho sladkého a tučného.
Věra Ježková
Babička říkávala, že roste do země. Já to u sebe podle kalhot nepoznám.
Zuzana Pivcová
Já jsem si také dala k notebooku prodlouženou záruku na 5 let. Doma jsem zjistila, že notebook nemá přípoj na můj pevný kabelový internet. Tak nějakou rozdvojku, pardon, technické pojmy neznám, ale znalec jistě rozumí. Šla jsem k nějakému opraváři, což jsem neměla. Ten to přehodil, tím pádem notebook nebyl v původním stavu a má pětiletá záruka ztratila platnost druhý den. :-D
Ladislava Mikendova
Vrchol je,když si koupíte nový spotřebič a prodejce se vás snaží přemluvit,abyste si tzv.připojistili prodlouženou záruku .Vlastně tak připouští,že víc jak zákonnou záruční dobu v provozu nevydrží .Já jsem si takto připojistila notebook.Mělo to háček,pojišťovna u které byl pojištěn vůbec nereagovala,nachází se v Belgii. Tak jsem prodejci jen tak darovala 1600,-Kč.
Alena Velková
Naprosto přesné...například mě se rozpadly všechny plastové části notebooku přesně po uplynutí záruky, do oprav jsem investovala nemalé částky, ale opravené plasty se rozpadly do dalšího půl roku, ale na ně už žádná záruka nebyla...tomu člověk neuvěří...
Hana Rypáčková
Výstižné a humorné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.