Hitchcock: nový film 
o tajemstvích mistra napětí

Hitchcock: nový film
o tajemstvích mistra napětí

17. 1. 2013

Milujete krále hororů Alfreda Hitchcocka? Pak si nenechte ujít nový americký film Hitchcock, který bude mít v českých kinech premiéru 7. února. V hlavní roli se objeví britský herec Anthony Hopkins – a je takřka k nepoznání. Má dvojitou bradu, lysinu a nadměrná kila. Právě tak režisér Hitchcock vypadal v roce 1960, kdy natáčel svůj nejznámější film Psycho. Herečku Janet Leighovou, která se v tomto prosluslém hororu stane obětí vraždy ve sprše, ztvárnila Scarlett Johanssonová, filmařovu ženu oscarová Helen Mirrenová.

Jak se rodilo Psycho

Režisér nového snímku Sacha Gervasi vyšel z knihy Stephena Rebella z roku 1998. Film Psycho měl rozhodnout o Hitchcockově úspěchu nebo zatracení. Nikdo mu totiž nevěřil a režisér se musel studiu zaručit svým majetkem. Nakonec se snímek stal legendou. Diváci se nyní dozvědí, co jeho zrodu předcházelo a co si mistr napětí nechal pro sebe.
Stranou nezůstal milostný příběh slavného filmaře a jeho ženy Almy, která mu byla jako úspěšná scenáristka inspirací i oporou. Alma sice měla vlastní tvůrčí ambice, nikdy ale nevystoupila ze stínu svého muže, jehož milovala a podporovala. Když během natáčení Psycha onemocněl, byla to ona, kdo usedl do režisérského křesla a v kritickém momentě ho zastoupila. Alma také prosadila do proslulé scény vraždy ve sprše kvílení houslí.

Bezohledný režisér

Příběh o natáčení Psycha mimo jiné ukazuje, jakou slabost měl režisér pro své hvězdy, ale jak je i bezohledně nechal trpět, aby z nich dostal tu pravou emoci. Sám byl přitom na emoce skoupý a střežil si soukromí.
Alfred Hitchcock prolomil tradiční zeď mezi vysokým a pokleslým uměním. Jeho filmy představují mistrovsky natočenou zábavu s přesně odměřenými dávkami napětí. Tento režisér, scenárista a producent vybudoval most mezi evropským a americkým pojetím filmu. Narodil se v roce 1899 v Londýně, kde žil do 40 let a natočil tu polovinu ze svých více než pěti desítek filmů. Pak přesídlil do Hollywoodu, kde vznikla proslulejší polovina jeho filmografie.

Legenda bez Oskarů

Ačkoliv Hitchcockovy filmy byly většinou divácky úspěšné, americká kritika je nemilovala, také ceny Oscar ho navzdory několikeré nominaci míjely. V roce 1980 byl legendární  Hitchcock povýšen do šlechtického stavu a o několik měsíců později zemřel. Jeho detektivky, horory a špionážní filmy vstoupily do kinematografické síně slávy a jsou oblíbeny dodnes.

film premiéra
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.