SENIOR: Pomůcka, jak se ubránit internetovým podvodníkům
Ilustrační foto: Ingimage

SENIOR: Pomůcka, jak se ubránit internetovým podvodníkům

5. 5. 2023

Internet využívá neustále více uživatelů napříč všemi věkovými kategoriemi. Podle průzkumů jej používá čtvrtina Čechů ve věku nad 60 let.  Zvyšují se tak i rizika, která jsou s kyberprostorem spojena.

Klíčem k bezpečnému používání internetu je především informovanost a povědomí o tom, jak rizikovému chování v online prostoru předejít.

Středočeský kraj se proto dlouhodobě otázce kyberbezpečnosti věnuje a je zapojen i do Asociace krajů KPBI (Kraj pro bezpečný internet).  Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) představil uživatelům tip, akronym SENIOR je pomůckou pro slova „soubory“, „emoce“, „nátlak“, „instrukce“, „odkazy“ a „reputace“. Tato slova představují šest různých způsobů, jak se podvodníci snaží z internetových uživatelů vylákat peníze nebo soukromé údaje. 

Podívejme se společně na to, jaká rizika se pod písmeny S-E-N-I-O-R skrývají.

„S“ – Soubory, které jsou přílohou řetězových emailů nebo zpráv od neznámých odesílatelů mohou být zavirované. Nejčastěji ty špatné poznáme dle přípony za názvem souboru ve tvaru .exe, .vbs, .docm nebo .xlsm.

„E“ – Některé zprávy účelové vyvolávají emoce, které ve čtenářích vyvolávají strach, paniku nebo vztek. Nemusí se však jednat o pravdivé informace, proto je důležité si ověřit zdroj obsahu.

„N“ – Nátlak je častou strategií, jak pomocí hrozby, pokuty nebo zablokování účtu chtějí hackeři vylákat z uživatelů peníze. Může se jednat například o výzvy k okamžité platbě nebo předání informací o platební kartě. Podvodníci se mohou vydávat i za vládní instituci nebo banku.  Jak falešnou zprávu poznat? Telefonní číslo nebo email, ze kterého byla odeslána, není shodný s tím, který instituce běžně používá a text zprávy obvykle není gramaticky správně.

„I“ – K nátlaku se váží instrukce, kterými podvodníci navigují příjemce zprávy k návštěvě podvodného webu nebo odeslání peněz. Takové zprávy mohou vypadat profesionálně, např. obsahují jednorázový kód k přihlášení nebo rovnou obsahují odkaz na příkaz k platbě.

„O“ – Odkazy, které jsou součástí zpráv mají být volně dostupné. Pokud po otevření odkazu po vás stránky vyžadují přihlášení nebo ověření bankovní identitou, rozhodně tak neučiňte a raději stránky ihned zavřete.

„R“ – Reputace – jak již bylo řečeno, podvodníci se často vydávají za známou organizaci nebo se zaštiťují celebritou, a to díky staženému logu nebo upravené grafice. Nejčastěji však v názvu stránky nebo emailu můžeme nalézt chybu. Pokud si nejste jisti, zda se jedná o podvod, nejjednodušším řešením je vyhledat oficiální stránky instituce a kontaktovat ji. Nikdy nevyužívejte kontaktní údaje uvedené přímo ve zprávě.

 

Zapamatujte si heslo SENIOR a buďte chráněni před internetovými podvodníky!

 

 

internet šmejdi
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.