Pohřeb Jiráskové v Malenicích
se odehrál v komorním duchu

Pohřeb Jiráskové v Malenicích
se odehrál v komorním duchu

19. 1. 2013

Asi tři stovky lidí se přišly na hřbitov v jihočeských Malenicích naposledy rozloučit s herečkou Jiřinou Jiráskovou. Podle svého přání spočinula na místním hřbitově v rodinném hrobě svého životního partnera Zdeňka Podskalského, se kterým do Malenic jezdila od šedesátých let.

Nad vesnicí se od pravého poledne nesly od domu smutku tóny dechovky v podání kapely z Vlachova Březí. Ta podle místních hrála i na pohřbu Zdeňka Podskalského. O hudební doprovod se postarala v mrazivém počasí i cestou do kostela na hřbitov a při ukládání rakve do hrobu.

V kostele svatého Jakuba Většího, jenž stojí uprostřed hřbitova, sloužil pohřební mši českobudějovický biskup Pavel Posád. Pak byla rakev s ostatky Jiráskové uložena do hrobu. Spočinula v něm i urna její matky Antonie, kterou měla do poslední chvíle doma.

Vesnický pohřeb se lišil od jiných jen velkým zájmem médií, zejména bulvárních fotografů. Některá média spekulovala, že Jiráskové do Malenic přijede zazpívat opět Lucie Bílá a nad hrobem promluví Jiřina Bohdalová. Nic takového se nekonalo. Na pohřbu místní lidé poznávali jen režiséra Jiřího Stracha a jeho kolegu Zdeňka Trošku.

V průvodu za rakví šla i Jiráskové přítelkyně Božena Svítivá, která se teď stará o její fenku Amálku. "Pohřeb byl velice decentní, domnívám se, že by si to tak přála," řekla novinářům sestra Jiráskové Petra, která byla s neteří Anetou údajně jedinou příbuznou na pohřbu.

Až na hřbitov přišel i Podskalského syn Zdeněk. "Myslím, že to bylo hodně komorní, byli tu jen ti nejbližší lidi, tak má vypadat každý pohřeb," uvedl pro ČTK. Vztah k ní měl, jak řekl složitý. Rozlišuje Jiráskovou jako slavnou herečku, jako civilní osobu a paní Jiráskovou - otcovu partnerku. "To jsou vlastně tři různé osobnosti, dá se říct, že ke každé mám jiný vztah."

Místnímu hřbitovu se říká malý Slavín. Vedle režiséra Podskalského, tu místo posledního odpočinku našel také manžel Jiráskové a herec Jiří Pleskot, ale také stavitel Národního divadla architekt Josef Zítek, či sbormistr Pavel Kühn a další osobnosti.

Jirásková zemřela 7. ledna. Obdivovatelé a kolegové se s ní už rozloučily 11. ledna v hledišti pražského Divadla na Vinohradech.

úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.