Divadlo na Vinohradech
bude řídit Tomáš Töpfer

Divadlo na Vinohradech
bude řídit Tomáš Töpfer

22. 2. 2012

Potvrzeno: Divadlo na Vinohradech od nové sezony, tedy od začátku září, povede herec a senátor Tomáš Töpfer. Shodli se na tom pražští radní, kteří vyhlásili výběrové řízení v říjnu loňského roku. Ředitel vinohradského divadla Jindřich Gregorini totiž odchází do důchodu.

„Vinohradské divadlo, to není loď Concordia, která se dá otočit před útesem, ale je to vlajkové divadlo Prahy. Já jsem ho nepřišel revolučně měnit, ale vrátit ho vinohradskému divákovi,“ prohlásil Töpfer v narážce na jeho nízkou návštěvnost.

Nový šéf Divadla na Vinohradech si myslí, že některé současné inscenace se měly odehrát v jiném prostoru. Základem jeho koncepce je živé moderní divadlo se silným hereckým souborem a nejlepšími režiséry, kteří umí s tak velkým prostorem pracovat.

Základní tým Töpfera bude tvořit umělecký šéf Juraj Deák a šéfdramaturgem by měl být profesor Jan Vedral. Oba jsou jeho dlouholetí spolupracovníci. Další jména však nový ředitel nechce zatím prozradit.

Jméno dosavadního uměleckého šéfa Martina Stropnického však nechtěl Töpfer komentovat: „Já bych nerad vzkazoval Martinu Stropnickému, jak to bude s jeho vztahem k vinohradskému divadlu dál a také nevím, jaké on má o tom představy.“

Tomáš Töpfer po absolutoriu na pražské DAMU vystřídal několik angažmá. V letech 1987 až 1998 se objevoval na prknech Divadla na Vinohradech. V roce 1995 společně s herečkou Eliškou Balzerovou založil nadaci na obnovení Divadla Na Fidlovačce. V něm nyní působí právě jako ředitel, herec i režisér. Je držitelem divadelní ceny Alfreda Radoka. Od roku 2006 je bezpartijním senátorem za ODS.

„Já opravdu nebudu ředitelem dvou pražských divadel. Divadlo Na Fidlovačce povede Eliška Balzerová,“ řekl Töpfer. Zda se bude znovu ucházet o senátorské křeslo, je zatím otázkou. Jak sám uvedl, ještě se nerozmyslel. „Rád kandidaturu přijmu, pokud se budu zdát svému týmu užitečný,“ uzavřel senátor.

divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.