Famózní herecké trio obsadilo jeviště Ungeltu
Z představení Brácha. FOTO: Jan Malíř

Famózní herecké trio obsadilo jeviště Ungeltu

21. 5. 2023

Poslední premiéru na kamenné scéně 2022 – 2023 připravilo pražské Divadlo Ungelt na 11. května 2023. Jde o hru britského dramatika Simona Graye nazvanou Brácha.

Autor, který napsal více než 40 divadelních her, několik románů a mnoho svých deníků se celý život potýkal se závislostmi. Kouřil na šedesát cigaret denně a byl ve vleku alkoholu, jeho denní dávka byly tři lahve šampaňského. Druhou světovou válku strávil s mladším bratrem v Kanadě u babičky – alkoholičky. Po konci války je matka přivezla zpět do Anglie a dopřála jim vzdělání jak v Oxfordu tak v Cambridgi.

V patnácti letech začal Simon prožívat svoji životní lásku, a ta dívka ho přivedla k literatuře, poezii a ke kultuře obecně. On sám říkal, že to setkání pro měj bylo iniciační a že ho ovlivnilo na celý život. Stal se vysněným vzorem pro svého mladšího bratra, který od něj převzal především vášeň pro alkohol. Bohužel této vášni v roce 1996 podlehl  a jeho smrt se stala impulsem pro vznik hry Brácha. Tato hra představuje pro Simona Graye drama s autobiografickými prvky. Dílo je považováno za dramatikův nejlepší počin.

Pavel Ondruch, režisér tohoto představení a šéfdramaturg Divadla Ungelt vysvětluje: „Je důležité říct, že se jedná o komorní rodinnou ságu. Děj se odehrává v rozmezí 24 let. Dějem se prolínají dvě linie. První je závislost a skutečnost jak snadno a rychle do ní člověk spadne a že není takřka možnost se z ní osvobodit. Druhá je tradiční milostný trojúhelník - dva muži a jedna žena. V tomto případě dva bratři. To vše je okořeněno úžasnými dialogy.“

 0.jpg

 

Dramatu se ujalo, řečeno slovy principála Milana Heina, „famózní herecké trio“. Veronika Khek Kubařová vystoupila v Ungeltu poprvé a jak říká, přesvědčila ji intimita malé divadelní scény a především oba herečtí partneři. Pro Igora Orozoviče je toto angažmá v Ungeltu třetí a pro jeho rozhodnutí byl zásadní námět hry a možnost opět se objevit na těchto prknech. Marek Němec je v Ungeltu jako herec poprvé. Uvádí, že si této příležitost velmi váží a prožívá každou zkoušku se svými hereckými kolegy. Konstatoval, že je stejně jako většina divadelních herců po covidu herecky „ hladovej“, a proto vítá obrovskou šanci. Avšak Němcovi není prostředí Ungeltu neznámé. Působil zde jako režisér v představeních Život podle Jonesových a Zpívat jako Gigli.

Hrou Brácha, jejíž autor Simon Grey je držitelem Řádu britského impéria, dramatik, spisovatel a profesor anglické literatury, divadlo Ungelt uzavírá působení na kamenné scéně a stěhuje se na letní scénu. Je to důstojná tečka. Nenechte si ji ujít.

 

divadlo kultura
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.