Jalová hra pod Jalonenem. Čeští hokejisté si medaili letos rozhodně nezasloužili
FOTO: Český hokejový svaz

Jalová hra pod Jalonenem. Čeští hokejisté si medaili letos rozhodně nezasloužili

25. 5. 2023

Čeští hokejisté skončili na světovém šampionátu ve čtvrtfinále. Zaslouženě. Nebylo to o prohře s americkými mladíky, vesměs z univerzit. Předváděná hra českého týmu po celou dobu mistrovství světa byla jalová.

Bez nasazení, bez srdce, ale také bez osobností, které by strhly celý tým. Jako by českým hokejistům bylo jedno, zda uspějí či neuspějí. Jako by jim bylo jedno, co si o jejich hře myslí čeští fandové. "Kdo neskáče, není Čech!" Pokřik, který před lety několikrát dotlačil české reprezentanty k mediailím.

Česko je už ale dost dlouho mimo světovou špičku. Povinné výhry s Kazachstánem, Norskem či Slovinskem nestačí. Už Lotyši nám ukázali, jak se teď hraje hokej. A co teprve Švýcaři a Kanaďané. Rychlá kombinace, okamžitý přechod středního pásma, důraz v útoku a hlavně hlad po gólech. Češi pod Jalonenem hráli opatrně, některé třetiny vypustili úplně, jako by měli na nohách závaží. Nevyhrávali vhazování, soupeři jim lehce unikali, lépe si přihrávali, lépe kombinovali a vytvářeli si gólové příležitosti. Prohráváme, ale točíme se minuty ve své vlastní třetině, hledáme vhodné místo pro přihrávku. A stejně ztrácíme puky, protože soupeř je ve všech fázích rychlejší.

Finský trenér Kari Jalonen s klidem sleduje hru. Neburcuje své mužstvo, nekřičí, nesnaží se o změnu hry či taktiky. Pamatujete na koučování Hlinky či Růžičky? Když se mužstvu nedařilo, dokázali v průběhu hry přeskupit hráče, nakombinovat útočné řady podle momentální formy, stáhnout sestavu ze čtyř na tři pětky, zkrátka dát týmu nový impuls, jiskru, která by zažehla a otočila nepříznivý stav. Jalonen se k tomu odhodlal až v poslední třetině posledního zápasu.

Ano, je těžké míchat sestavou, když v ní nejsou tak silní a šikovní hokejisté, kteří by konkurovalli Švýcarům nebo Kanaďanům. Letos se nikdo z českých hokejistů s formou nepotkal. Dominik Kubalík sice do čtvrtfinále vévodil kanadskému bodování, ale byl jedinou výjimkou. Pálil především v přesilovkách, ve hře pět na pět však často ztrácel puky, kazil rozehrávky. Červenka, nejproduktivnější hráč švýcarské ligy působil unaveně. Chytil by se možná chytil, ale zranil se. A tak bych se dalo pokračovat.

Ne, Češi v současné době na medaile nemají. Trenér Jalonen by měl složit funkci a svaz by měl najít nového trenéra. Ale hlavně se zamyslet nad tím, co děláme špatně. Proč ztrácí lesk nejen reprezentace, ale také česká liga, která v posledních letech nedokáže vychovat "světové" hráče.

Je to škoda. Protože teď už šampionát skončil i pro nás, české fanoušky. "Kdo neskáče, není Čech" na náměstích letos neuslyšíme. A kdo ví, kdy si to zase od plic a od srdce zakříčíme.

glosa hokej sport
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.