Pozor na znečištění náhlým bohatstvím
Dedis Diderot. FOTO: wikipedia

Pozor na znečištění náhlým bohatstvím

27. 5. 2023

Mám odpověď na otázku, kterou si někdy klademe. Jak je možné, že když si koupím boty, musím si k nim koupit kabelku? Když si koupím vrtačku, hned vím, že k tomu potřebuji ještě další nářadí? A mám i „viníka“.

Je to Denis Diderot (1713-1784). Francouzský osvícenecký spisovatel, který se zabýval mnoha obory – filozofií, estetikou, teologií, matematikou a fyzikou. Denis Diderot neměl peníze na svatbu své jediné dcery. Žil v chudobě, ale ve světě byl známý pro svou knihu Encyklopédie.

Ruská carevna Kateřina Veliká milovala jeho knihy a když se dozvěděla, jaké má starosti, nabídla mu, že od něj jeho svazky Encyklopédie koupí. A z Diderota se stal náhle bohatý člověk.

Ale co ho zničilo – byl dárek, který dostal – elegantní šarlatový plášť.

Když se podíval na ten úžasný nový plášť, a porovnal ho se svým starým oblečením, „musel“ si pořídit oblečení nové. A následovaly nové doplňky do bytu, nový nábytek atd. Jeden nákup vedl k dalšímu. Tento efekt dostal název po něm – „Diderotův efekt“. Dnes se o tomto jevu mluví v souvislosti s udržitelnou spotřebou a v souvislosti s přemírou zboží a předmětů obecně.

Sám Diderot v eseji, kde tento jev popsal, píše: „Lituji rozloučení s mým starým županem“. A vypráví o tom, jak dar krásného županu vedl k nečekaným výsledkům, a nakonec ho uvrhl do dluhů.

„Byl jsem absolutním mistrem svého starého županu, ale stal jsem se otrokem svého nového…Pozor na znečištění náhlým bohatstvím.“

Z psychologické praxe mi situace se županem připomíná situace, kdy začneme dělat změny ve svém životě. Začne se jednou změnou a „už se to rozjede“. Je dobře věci měnit, ale taky se dívat, jestli „na to máme“ a jestli to opravdu potřebujeme.

glosa peníze
Hodnocení:
(4.7 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.