Pozor na znečištění náhlým bohatstvím
Dedis Diderot. FOTO: wikipedia

Pozor na znečištění náhlým bohatstvím

27. 5. 2023

Mám odpověď na otázku, kterou si někdy klademe. Jak je možné, že když si koupím boty, musím si k nim koupit kabelku? Když si koupím vrtačku, hned vím, že k tomu potřebuji ještě další nářadí? A mám i „viníka“.

Je to Denis Diderot (1713-1784). Francouzský osvícenecký spisovatel, který se zabýval mnoha obory – filozofií, estetikou, teologií, matematikou a fyzikou. Denis Diderot neměl peníze na svatbu své jediné dcery. Žil v chudobě, ale ve světě byl známý pro svou knihu Encyklopédie.

Ruská carevna Kateřina Veliká milovala jeho knihy a když se dozvěděla, jaké má starosti, nabídla mu, že od něj jeho svazky Encyklopédie koupí. A z Diderota se stal náhle bohatý člověk.

Ale co ho zničilo – byl dárek, který dostal – elegantní šarlatový plášť.

Když se podíval na ten úžasný nový plášť, a porovnal ho se svým starým oblečením, „musel“ si pořídit oblečení nové. A následovaly nové doplňky do bytu, nový nábytek atd. Jeden nákup vedl k dalšímu. Tento efekt dostal název po něm – „Diderotův efekt“. Dnes se o tomto jevu mluví v souvislosti s udržitelnou spotřebou a v souvislosti s přemírou zboží a předmětů obecně.

Sám Diderot v eseji, kde tento jev popsal, píše: „Lituji rozloučení s mým starým županem“. A vypráví o tom, jak dar krásného županu vedl k nečekaným výsledkům, a nakonec ho uvrhl do dluhů.

„Byl jsem absolutním mistrem svého starého županu, ale stal jsem se otrokem svého nového…Pozor na znečištění náhlým bohatstvím.“

Z psychologické praxe mi situace se županem připomíná situace, kdy začneme dělat změny ve svém životě. Začne se jednou změnou a „už se to rozjede“. Je dobře věci měnit, ale taky se dívat, jestli „na to máme“ a jestli to opravdu potřebujeme.

glosa peníze
Hodnocení:
(4.7 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Tomsa
Článek je opravdu pěkný a těším se další.
Vlasta Ledlová
Odpoledne jsem vyrazila po obchodech dělat paní Diderotovou. Tři bavlněná trička neohrozila ani můj rozpočet, ani nevyvolala žádnou další reakci či znečistění. Popravdě: trochu mě to štve. Pár nových kousků na léto už nutně potřebuju. Ale nákupy oblečení mi moc nejdou. Takže tak. :)
Miloslava Richterová
Toto neřeším ..
Jana Jurečková
Samozřejmě, je příjemné dělat změny, nakupovat. Ale rozumně, ne se zbytečně unáhlit.
Jitka Hašková
Toto je pro neznámé. Od malička jsem zvyklá, že si kupuji jen to, co nezbytně potřebuji. Nikdy jsem neměla nazbyt.
Zuzana Pivcová
Dnes jsem opravdu materiální minimalistka a je mi daleko lépe, než když jsem stále něco sháněla s pocitem, že to nutně potřebuji.
Jana Kollinová
Zajímavý článek. Párkrát v životě jsem měla našlápnuto na řetězové nákupy, ale ne vedoucí k zadlužení. Nevěděla jsem, že po mě sahal "Diderotův efekt." :-)
Jan Zelenka
Peníze můžou s člověkem pěkně zacvičit. Zvláště, když je jich až moc. Viz dnešní miliardáři. Holt, po staru se skutečně žít nedá. Ještě, že mně nemá co zkazit. Život má od nepaměti pořád tři strany - na jedné straně peníze, moc a sláva a na té druhé straně chudoba, násilí, hlad. Zaplať pánbůh za ten střed, který vše vyvažuje. Co se týče Diderota, ne, že bych ho znal tak dobře, jako autorka článku, ale mám moc rád jeho skvělou knihu Jakub fatalista, která byla i zdramatizovaná pod názvem Jakub a jeho pán, ve skvělém hereckém obsazení.
Lenka Kočandrlová
Přímo pod obrázkem je napsáno Dedis,tak si to opravte !---- Myslím,že mi něco takového nehrozí, k čemu měnit něco,co ještě dobře slouží . My máme v kuchyni třeba kredenc ještě po Němcích,tzv. linku bych nechtěla,ani by se to sem nehodilo. I kdybych náhle měla odněkud balík peněz,tak rozhodně nebudu cpát do hadrů,předmětů, maximálně bych přispěla dětem na něco nutného.
Jiří Dostal
:-) Blbci stačí věnovat do chaloupky kliky z barokní fary, aby kvůli nim přestavěl koťár... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.