Milešovka - královna Českého Středohoří
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Milešovka - královna Českého Středohoří

30. 6. 2023

Být v Českém Středohoří a navyšplhat se na Milešovku, tak to by nešlo. 4. den našeho pobytu v Teplicích jsme se hned po snídani nalodili do autobusu. Ten nás zavezl do obce Černčice, kde byl start výstupu na tuto velkou horu kuželovitého tvaru. Milešovka je nazývána Královnou Českého středohoří. Se svou výškou 836,5 m je totiž nejvyšší horou tohoto kraje.

Po modré značce jsme pomalu vystoupali nahoru. Výstup nebyl nijjak náročný, pozvolné stoupání po úpatí hory jsme v pohodě zvládli. Na vrcholu jsme byli odměněni nezapomenutelnými rozhledy na okolní krajinu a kopce, které byly rozesety všude okolo.

Milešovka je známá tím, že je na ní meteorogická stanice a že býváme ze zpráv o počasí informováni, jaká je na ní síla větru. Je to totiž největrnější hora u nás. Věž stanice, a současně rozhledna, se opravovala, a hospůdka byla zavřená. Zkonzumovali jsme vlastní zásoby jídla a pití a po půlhodince opočinku jsme se po červené značce vraceli do údolí do obce Milešov. Procházeli jsme okolo zavřeného zpuštošeného parku, kde to hrozilo úrazem od spadeného stromu. Tento park asi patřil k nedalekému zámku, který byl docela zachovalý. Uprostřed obce jsme míjeli další opuštěné staré stavby. 

Nás ale zajímal malý potravinový obchod, kde nám jeho majitel, milý a ochotný Vietnamec, uvařil za dvacku výbornou kávu. Zásoby měl bohaté  - od čerstvého pečiva, ovoce až po sladkosti, které nám po turistickém pochodu přišly vhod.

Odpoledne jsme měli na programu návštěvu města Duchcova, jeho zámku, a po další procházce k rozhledně Vlčí hora na Dlouhé louce, ještě Klášter a místní pivovar v Oseku.

 

cestování Do stovky 2023
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.