Milešovka - královna Českého Středohoří
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Milešovka - královna Českého Středohoří

30. 6. 2023

Být v Českém Středohoří a navyšplhat se na Milešovku, tak to by nešlo. 4. den našeho pobytu v Teplicích jsme se hned po snídani nalodili do autobusu. Ten nás zavezl do obce Černčice, kde byl start výstupu na tuto velkou horu kuželovitého tvaru. Milešovka je nazývána Královnou Českého středohoří. Se svou výškou 836,5 m je totiž nejvyšší horou tohoto kraje.

Po modré značce jsme pomalu vystoupali nahoru. Výstup nebyl nijjak náročný, pozvolné stoupání po úpatí hory jsme v pohodě zvládli. Na vrcholu jsme byli odměněni nezapomenutelnými rozhledy na okolní krajinu a kopce, které byly rozesety všude okolo.

Milešovka je známá tím, že je na ní meteorogická stanice a že býváme ze zpráv o počasí informováni, jaká je na ní síla větru. Je to totiž největrnější hora u nás. Věž stanice, a současně rozhledna, se opravovala, a hospůdka byla zavřená. Zkonzumovali jsme vlastní zásoby jídla a pití a po půlhodince opočinku jsme se po červené značce vraceli do údolí do obce Milešov. Procházeli jsme okolo zavřeného zpuštošeného parku, kde to hrozilo úrazem od spadeného stromu. Tento park asi patřil k nedalekému zámku, který byl docela zachovalý. Uprostřed obce jsme míjeli další opuštěné staré stavby. 

Nás ale zajímal malý potravinový obchod, kde nám jeho majitel, milý a ochotný Vietnamec, uvařil za dvacku výbornou kávu. Zásoby měl bohaté  - od čerstvého pečiva, ovoce až po sladkosti, které nám po turistickém pochodu přišly vhod.

Odpoledne jsme měli na programu návštěvu města Duchcova, jeho zámku, a po další procházce k rozhledně Vlčí hora na Dlouhé louce, ještě Klášter a místní pivovar v Oseku.

 

cestování Do stovky 2023
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Když je jasno, i my na Bílé hoře v Praze vidíme Milešovku a rádi si na ní občas vyšlápneme.
Marie Seitlová
Krásně jsem se s vámi prošla mě neznámým krajem. Máš moc pěkné fotky a asi jste dobrá parta.
Zuzana Pivcová
Krajina se mi moc líbí, zachytila jsi ji na fotkách moc hezky. Nikdy jsem tam nebyla.
Jitka Hašková
Měli jste krásný výlet, ale na mě by toho bylo moc.
Daniela Řeřichová
Marie, jste nezmaři, tolik toho nachodit, nafotit a sdílet, to je obdivuhodné, díky.
Alena Tollarová
Já ostuda jsem na Milešovce byla jen jednou a navíc se mi fotky ztratily na zkolabovaném disku. Potkala jsem se tenkrát na vrcholu s turisty ze Štětí a s nimi tenkrát sešla do Milešova. V Milešově jsem byla vícekrát. V zámku je DD, ale bude se prý rušit. Co tam bude potom, to jsem zvědavá. V Duchcově v zámku jsem také byla. Přiznám se, že vůbec nechápu, jak můžete za jeden den stihnout tolik aktivit. Jste dobří. Mně by to zničilo a nic bych si z toho nepamatovala.
Soňa Prachfeldová
Jojo naše Milešovka to je rarita středohoří,kousek dál je malý kopec Ostrý a z jeho vrcholku je krásně vidět do dáli. V Milešově si sednu naproti krámku na tu starou studnu a chvíli odpočívám a také si vždy něco koupím u Vietnamce ,ještě že ho tam mají. Zámek na mne působí tísnivě, leží tam staří nepohybliví lidé a a dostanou se ven, až na poslední cestu. Duchcovský park je pěkný, je lepší tam chodit ve dvou. Jste bezva turisté. Maruško hodně jste toho už u nás pochodili, chtěla bych tolik poznat z vašeho kraje, ale nemáme tu tak funkční turisty.
Jan Zelenka
Výšlap na Milešovku je sice náročný, ale stojí za to. Měli jsme to štěstí, že jsme tam dostali výklad od šéfa stanice. V Duchcově jsem sice byl, ale je to už dávno. Moc hezké fotky!
Naděžda Špásová
Marie, a viděla jsi, jak ti z okna kuchyně mávám na Milešovku? Já se na ní totiž denně dívám. Zatím jsme neměli odvahu na ní vyjít. Duchcov trochu znám, už jsme tam taky byli, park byl moc pěkný. Možná si tam taky uděláme někdy výlet. Stihli jste toho docela dost, což dokládají povedené fotky. Přeji hezké léto.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.