Ve Středočeském kraji vykvetly vzácné orchideje tořiče včelonosné
Tořič včelonosný. FOTO: ČSOP Klenice

Ve Středočeském kraji vykvetly vzácné orchideje tořiče včelonosné

3. 7. 2023

Na pozemcích kraje ve Vrchbělé na Mladoboleslavsku vykvetly vzácné orchideje. Jde o kriticky ohrožený druh, který se v České republice objevuje jen výjimečně. Loni bylo na místě objeveno osm rostlin, letos už je to více než šedesát.

Unikátní tořič včelonosný na Vrchbělé objevili zástupci ČSOP Klenice poprvé loni. „Organizace zde na pozemcích kraje a s jeho souhlasem vykonává drobný management – někde udělají tůňku, jinde část areálu posekají a podobně. Zatímco loni bylo nalezeno jen 8 kusů, letos jsou to desítky, z čehož máme velkou radost,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Předsedkyně ČSOP Klenice Milada Vrbová k tomu doplňuje: „Je to úžasné, takový objev jsme zde nečekali. Tořiče se objevily hlavně v místech, které byly v loňském roce posekány dobrovolníky. Tořiče stejně jako další druhy orchidejí potřebují ke svému životu vhodné prostředí, které získáme pravidelným kosením a eliminací průmyslových hnojiv. Tuto péči se i díky dobrovolníkům daří ve Vrchbělé těmto vzácným rostlinám poskytnout.“

20230620_171731.jpg

Tořič včelonosný je až 40 centimetrů vysoká vytrvalá bylina, která roste na výslunných travnatých a křovinatých stráních. Kvete v červnu a červenci. Najdeme ji většinou ve Středozemí, v České republice vzácně na jižní a střední Moravě a na Slovensku. Ve Středočeském kraji se objevuje ještě na jedné lokalitě na Mělnicku.

Rostlina je závislá na mykorhize, což znamená, že nemůže růst všude, ale pouze tam, kde jí to umožňuje její houbovitý partner. Patří mezi kriticky ohrožené druhy a je chráněna zákonem. Vztahují se na ni také předpisy EU úmluva CITES.

květiny příroda Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...