Můj jedinečný zážitek s umělou inteligencí
Ilustrační foto: Pixabay

Můj jedinečný zážitek s umělou inteligencí

22. 7. 2023

Umělá inteligence vstoupila do mého seniorského života nečekaně, nezvaně, o to příjemnější bylo mé překvapení. Ne, že bych se bránila novým věcem, ale mám ráda svůj zaběhnutý životní rytmus s jeho drobnými denními odchylkami, většinou pozitivními.

Prvotní představu umělé inteligence mi nabídla povinná školní četba utopistického románu K. Čapka – R. U. R. Příběh mě výrazně neoslovil, možná jen z důvodu, že četba byla povinná. Později jsem se pohybovala mimo svět informatiky, o umělou inteligenci (dále jen AI) se podrobněji nezajímala, až na posledních několik let, kdy se fascinující zvrat ve vývoji neuronových sítí stal celosvětovým fenoménem a začal být naší součástí.

Ze zlomku dostupných informací se dozvídáme co vše dokáže AI ve zpracování psaného textu, mluveného jazyka a grafické oblasti. Dokonce nakreslila sama sebe jak bude vypadat, až ovládne svět. Pro mě, seniorku, děsivá představa v kontextu s informací, že EU řeší společenské, zákonné a etické otázky chránící občany před jejím zneužitím, jinými slovy, aby neporušovala základní lidská práva. Ale to je jiná kapitola.

Zpět k původní myšlence. Celoživotně ráda čtu. Svého koníčka jsem v posledních letech rozšířila o poslech audioknih a rozhlasové četby na pokračování. Zcela náhodou jsem letos 14. července naladila Český rozhlas Dvojku, který ten den začal vysílat ojedinělý projekt s názvem Gott navždy.

Překvapila mě úvodní slova: “Čte Igor Bareš a umělá inteligence hlasem Karla Gotta.“ To co následovalo bylo pro mě zpočátku neuvěřitelné až šokující. Syntetický hlas Mistra Gotta byl k nerozeznání od originálu. Jeho specifická a těžko napodobitelná výslovnost sykavek, intonace, slyšitelné nádechy uprostřed vět, posazení hlasu, to vše mě na několik večerů doslova okouzlilo. Můj oblíbený interpret Igor Bareš načetl autobiografii K. Gotta s profesionální dokonalostí a umocnil tím požitek z poslechu.

S nedočkavostí jsem se vrhala do poslechu dalších a dalších kapitol, vzpomínala na melodie a texty písní Karla Gotta ze šedesátých let, které jsme všichni znali nazpaměť a většina z nás, dřívějších mladičkých fanynek, nyní zralých žen, je ráda poslouchá i dnes. Mojí srdeční záležitostí se stala píseň s názvem Když já byl tenkrát kluk.

Informace pro případné zájemce o poslech závěrem. Zadejte do internetového vyhledávače – četba na pokračování - Český rozhlas Dvojka – GOTT Navždy Má cesta za štěstím. Prvních 24 kapitol ze 49 je k poslechu do 6. srpna. Přeji příjemný zvukový zážitek. 

 

internet umělá inteligence
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.