Můj jedinečný zážitek s umělou inteligencí
Ilustrační foto: Pixabay

Můj jedinečný zážitek s umělou inteligencí

22. 7. 2023

Umělá inteligence vstoupila do mého seniorského života nečekaně, nezvaně, o to příjemnější bylo mé překvapení. Ne, že bych se bránila novým věcem, ale mám ráda svůj zaběhnutý životní rytmus s jeho drobnými denními odchylkami, většinou pozitivními.

Prvotní představu umělé inteligence mi nabídla povinná školní četba utopistického románu K. Čapka – R. U. R. Příběh mě výrazně neoslovil, možná jen z důvodu, že četba byla povinná. Později jsem se pohybovala mimo svět informatiky, o umělou inteligenci (dále jen AI) se podrobněji nezajímala, až na posledních několik let, kdy se fascinující zvrat ve vývoji neuronových sítí stal celosvětovým fenoménem a začal být naší součástí.

Ze zlomku dostupných informací se dozvídáme co vše dokáže AI ve zpracování psaného textu, mluveného jazyka a grafické oblasti. Dokonce nakreslila sama sebe jak bude vypadat, až ovládne svět. Pro mě, seniorku, děsivá představa v kontextu s informací, že EU řeší společenské, zákonné a etické otázky chránící občany před jejím zneužitím, jinými slovy, aby neporušovala základní lidská práva. Ale to je jiná kapitola.

Zpět k původní myšlence. Celoživotně ráda čtu. Svého koníčka jsem v posledních letech rozšířila o poslech audioknih a rozhlasové četby na pokračování. Zcela náhodou jsem letos 14. července naladila Český rozhlas Dvojku, který ten den začal vysílat ojedinělý projekt s názvem Gott navždy.

Překvapila mě úvodní slova: “Čte Igor Bareš a umělá inteligence hlasem Karla Gotta.“ To co následovalo bylo pro mě zpočátku neuvěřitelné až šokující. Syntetický hlas Mistra Gotta byl k nerozeznání od originálu. Jeho specifická a těžko napodobitelná výslovnost sykavek, intonace, slyšitelné nádechy uprostřed vět, posazení hlasu, to vše mě na několik večerů doslova okouzlilo. Můj oblíbený interpret Igor Bareš načetl autobiografii K. Gotta s profesionální dokonalostí a umocnil tím požitek z poslechu.

S nedočkavostí jsem se vrhala do poslechu dalších a dalších kapitol, vzpomínala na melodie a texty písní Karla Gotta ze šedesátých let, které jsme všichni znali nazpaměť a většina z nás, dřívějších mladičkých fanynek, nyní zralých žen, je ráda poslouchá i dnes. Mojí srdeční záležitostí se stala píseň s názvem Když já byl tenkrát kluk.

Informace pro případné zájemce o poslech závěrem. Zadejte do internetového vyhledávače – četba na pokračování - Český rozhlas Dvojka – GOTT Navždy Má cesta za štěstím. Prvních 24 kapitol ze 49 je k poslechu do 6. srpna. Přeji příjemný zvukový zážitek. 

 

internet umělá inteligence
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Vando, audioknihu čte Bareš a jsou zde krátké zvukové pasáže s hlasem Karla Gotta namluvené AI. Stačí si poslechnout ukázku. Ivana G. zřejmě tušila velký úspěch, protože právě tato audiokniha je dosud nejúspěšnějším projektem rozhlasu všech dob, jak jsem nedávno četla.
VANDA Blaškovič
Jano, nějak jsem tomu neporozuměla. Čte to Bareš, nebo umělá inteligence napodobuje Gotta? Prosím objasnit. Děkuji. V.
Taťana Veselá
Zprvu mi bylo divně, když jsem pořad poslouchala, ale zaujal mě. Zbavila jsem se předsudků a sledujeme vyprávění každý večer, až se z toho stal příjemný rituál. Nyní už je poslech ale smutnější, když hovoří o nemoci. Igor Bareš čte přímo exkluzivně. Karla Gotta jsem jako holka moc neposlouchala, milovala jsem Pavla Nováka :) ale na stará kolena jsem si Gotta zamilovala a obdivovala jsem především jeho úctu k posluchačům. Chybí mi ❤
Eva Mužíková
Nemám názor, ale dík za upozornění Jani.
Jana Kollinová
Shodou okolností jsem včera četla internetovou diskuzi k zmíněné audionahrávce knihy K. Gotta. Drtivá většina projekt s nahrávkou hlasu AI odsuzuje. Zaznělo zde i vysvětlení, proč Ivana Gottová souhlasila a mělo to být z toho důvodu, že Karel měl moderní technologie rád a podle ní by se mu to určitě líbilo. Jeden z diskutující téma AI shrnul: "Pokrok nezastavíš, ale můžeš se ocitnout zpět na stromě."
Lenka Kočandrlová
Ještě chybí umělý člověk v podobě cca 40. letého Gotta,který by předváděl jeho písně a vyprávěl vtipy na pódiích a v TV. ----- .Knihu jsem si půjčila vloni v knihovně ,je to teda těžká bichle,četla jsem to se zájmem,ač mne Goťák nikdy moc nebral.Ovšem předčítat mi to do ucha nějaký umělý napodobený neb počítačově udělaný hlas,to bych nechtěla poslouchat.
Naděžda Špásová
Z AI mám trochu strach o té nahrávce už jsem slyšela. K. Gott není moje krevní skupina a nikdy nebyl.
Jiří Dostal
:-) Ale no tak, čemu se vlastně říká umělá inteligence? Ze mě si už před padesáti lety dělali legraci, že jenom díky něčemu takovému jsem vystudoval; měl jsem totiž zmáknutou technologii debaty při zkoušce... :-) Sám pojem inteligence je o životě, nebo o technologii? :-)
Jana Kollinová
Možná právě hranice etiky je tím, co dává projektu zajímavý až mystický nádech. Jaké byly asi pocity a motivace paní Ivany Gottové, když vyslovila souhlas s nahrávkou hlasu svého manžela umělou inteligencí. Děkuji všem za zajímavé názory.
Daniela Řeřichová
Slyšela jsem ukázku, projekt bude zřejmě posluchačsky i komerčně úspěšný, ale pro mne za hranou etiky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.