Žádná kabelka není nožkou holuba, abychom ji kroužkovali
FOTO: Jana Mesarčová

Žádná kabelka není nožkou holuba, abychom ji kroužkovali

28. 7. 2023

Nedávno opustila módní svět anglicko-francouzská hvězda Jane Birkin, která inspirovala k výrobě tzv. Birkinky, ikonické dámské funkční kabelky značky Hermes, ovšem dostupné jen pro prachatou smetánku.

Trh a poptávka si poradil a nabídl cenově dostupné napodobeniny této elitní kabelky i pro ženy neprachaté. Aby ne, vždyť Birkinka byla navržena podle myšlenkové mapy moderní ženy, která na své pracovní cesty do kabelky vměstnala svůj pracovní stůl, kosmetický stoleček, noční stoleček i lékárničku, včetně mini baru a fochu ze spíže, tedy byla navržena organizovaně prostorná, do které se vejde vše, co pracující žena potřebuje, a především, nic z ní nevytrousí. Máte také podobnou doma?

Já nejsem marnotratně prachatá a nežiji se smetánkovým donátorem, který by ukotvoval svůj společenský status nákupy u módního domu společnosti Hermes. Žádný můj outfit nevylepšuje originální Birkinka. Ale ovšem, že jsem si cenově dostupnou vzdálenou napodobeninu kabelky koupila (u Geoxu). A unosila ji do roztrhání (nebyla z krokodýla, víte?). Ale po pravdě, v době, kdy Birkinka vystřelila na výsluní, někteří obyčejní smrtelníci v Česku včetně mne o trendu kabelky neměli ani páru (společnost Hermes začla kabelku vyrábět v roce 1984). Zaostřit na tuto kabelku jsme mohli u výkladů až po sametovce, kdy se podařilo vycestovat a, s pusou dokořán a řízkem v ruce, inspirovat se.

Tak nějak vyplývá, že se taktéž nepohybuji v těsné blízkosti sběratelů, kteří Birkinky zvolili za předmět svých investic. Zkrátka, namísto nemovitosti či obrazů si kupují kabelky. Že nepoměr? Kdepak. Prodejní cena u originálních nefalšovaných výhradně ručně vyráběných Birkinek z telecí kůže, kůže z aligátora, ještěrky nebo pštrosa startuje cca od 250 000 Kč a dokáže vyrůst do několika milionů (11,1 mil Kč). Např. Victoria Beckham těchto kabelek má údajně na 100 kusů v hodnotě 2 mil. dolarů, 200 kusů jich má Jamie Chua ze Singapuru, která je považována za největší sběratelku Birkinek. Čili, žádnou echt Birkinku, co by sběratelský kousek, jsem nikdy nedržela v ruce, čímž jsem si nemohla prohlédnout a ošahat ani neodmyslitelný „clochette“ (fr. zvoneček), který tvoří zámek a klíč uložený ve speciálním koženém poutku.

Proč jsem se rozhodla o Birkinkách vůbec psát, když jsem tomuto luxusu tolik vzdálená z pohledu vlastnictví a investic? Odpovím vám třemi slovy: praktičnost, elegance, nadčasovost. Podle mne typ této kabelky je velmi praktický a umocní každé její nositelce ženskost, byť nemusí být notně z dílny Hermes. Taková kabelka však nesmí být doplňkem k „luxusní“ teplákové soupravě, špinavým a sešmajdaným botám a božínku, okroužkovaná reflexní páskou, jak je tomu mnohdy v Česku zvykem.

Hodnocení:
(4.3 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.