Žádná kabelka není nožkou holuba, abychom ji kroužkovali
FOTO: Jana Mesarčová

Žádná kabelka není nožkou holuba, abychom ji kroužkovali

28. 7. 2023

Nedávno opustila módní svět anglicko-francouzská hvězda Jane Birkin, která inspirovala k výrobě tzv. Birkinky, ikonické dámské funkční kabelky značky Hermes, ovšem dostupné jen pro prachatou smetánku.

Trh a poptávka si poradil a nabídl cenově dostupné napodobeniny této elitní kabelky i pro ženy neprachaté. Aby ne, vždyť Birkinka byla navržena podle myšlenkové mapy moderní ženy, která na své pracovní cesty do kabelky vměstnala svůj pracovní stůl, kosmetický stoleček, noční stoleček i lékárničku, včetně mini baru a fochu ze spíže, tedy byla navržena organizovaně prostorná, do které se vejde vše, co pracující žena potřebuje, a především, nic z ní nevytrousí. Máte také podobnou doma?

Já nejsem marnotratně prachatá a nežiji se smetánkovým donátorem, který by ukotvoval svůj společenský status nákupy u módního domu společnosti Hermes. Žádný můj outfit nevylepšuje originální Birkinka. Ale ovšem, že jsem si cenově dostupnou vzdálenou napodobeninu kabelky koupila (u Geoxu). A unosila ji do roztrhání (nebyla z krokodýla, víte?). Ale po pravdě, v době, kdy Birkinka vystřelila na výsluní, někteří obyčejní smrtelníci v Česku včetně mne o trendu kabelky neměli ani páru (společnost Hermes začla kabelku vyrábět v roce 1984). Zaostřit na tuto kabelku jsme mohli u výkladů až po sametovce, kdy se podařilo vycestovat a, s pusou dokořán a řízkem v ruce, inspirovat se.

Tak nějak vyplývá, že se taktéž nepohybuji v těsné blízkosti sběratelů, kteří Birkinky zvolili za předmět svých investic. Zkrátka, namísto nemovitosti či obrazů si kupují kabelky. Že nepoměr? Kdepak. Prodejní cena u originálních nefalšovaných výhradně ručně vyráběných Birkinek z telecí kůže, kůže z aligátora, ještěrky nebo pštrosa startuje cca od 250 000 Kč a dokáže vyrůst do několika milionů (11,1 mil Kč). Např. Victoria Beckham těchto kabelek má údajně na 100 kusů v hodnotě 2 mil. dolarů, 200 kusů jich má Jamie Chua ze Singapuru, která je považována za největší sběratelku Birkinek. Čili, žádnou echt Birkinku, co by sběratelský kousek, jsem nikdy nedržela v ruce, čímž jsem si nemohla prohlédnout a ošahat ani neodmyslitelný „clochette“ (fr. zvoneček), který tvoří zámek a klíč uložený ve speciálním koženém poutku.

Proč jsem se rozhodla o Birkinkách vůbec psát, když jsem tomuto luxusu tolik vzdálená z pohledu vlastnictví a investic? Odpovím vám třemi slovy: praktičnost, elegance, nadčasovost. Podle mne typ této kabelky je velmi praktický a umocní každé její nositelce ženskost, byť nemusí být notně z dílny Hermes. Taková kabelka však nesmí být doplňkem k „luxusní“ teplákové soupravě, špinavým a sešmajdaným botám a božínku, okroužkovaná reflexní páskou, jak je tomu mnohdy v Česku zvykem.

Hodnocení:
(4.3 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Bruncková
taky jsem se po revoluci nemohla dosytit všeho, co nám bylo za socializmu odepřeno. Tedy především výběru v módě. Bylo mi 32 a já se chtěla líbit. I sama sobě. Postupem času jsem rozklíčovávala hry módních (a nejen módních ) guru s námi lidmi a začalo se mi to zajídat. Cca po dvaceti letech jsem začala preferovat domácí značky a dnes jsem sice za zenitem typu" líbí se, nelíbí a proč", ale hlavně mám svůj názor a vize. Obléct se dobře lze i v sekáči. Ale žena musí mít přirozený cit pro vkus. Taky se musí doupravit a to nejen oblečením, ale vším, co k tomu patří. OVŠEM. Po letech v korporátu jsem pochopila, že tohle moderní otroctví už došlo někam, kam já nechci a dala jsem vale Praze . Preferuji přírodní materiály, nekupuji zbytečně předražené věci. Teď jsem koupila jednu docela luxusní věc: kotec do útulku za 29 500 korun. Možná vy za to byla ta drahá kabelka, která by visela na věšáku, ale jde o to, z čeho máme dobrý pocit. Takže milé dámy: řiďte se svým rozumem, svými možnostmi a nezapomínejte, že ženu zdobí nejvíce milý úsměv a příjemné chování.
Monika Monca
Kazdy zena se muze sama rozhodnout, jestli bude pusobit elegantne, sportovnee, nebo treba jako vagus. Reflexni paska na kabelce je usmevna vec, obzvlast kdyz je umistena tak, aby se ztracela v podpazi...ale ano, kazdy at si dava co chce kam chce, jen take at pocita s tim, ze lide maji na jeho vzhled svuj nazor...
Jarmila Komberec Jakubcová
Příspěvek paní J.Kollinové se mi líbí a mám stejný názor. Ať si každý dává na své kabelky co se mu líbí. Jsou v životě daleko důležitější věci než reflexní páska na kabelce.
Jiří Dostal
:-) :-) :-) Já to věděl, já to věděl,...bezva, paní Kollinová, umění rozklíčovat blbosti se cení! :-) :-) :-)
Jana Kollinová
Kabelku birkinku, paní Mesarčová, příliš "ikonizujete". Sama Jane Birkin své kabelky nijak neopečovávala. Naopak na ně lepila různé samolepky a připínala přívěsky. Byla zastánkyní toho, že kabelka má sloužit majitelce a ne naopak. Možná sama autorka kabelky by přivřela oko i nad kroužkem z reflexní pásky, na rozdíl od Vás.
Marie Faldynová
U kabelky oceňuji praktičnost. Vypadat může jakkoli. Znalec značkového zboží nejsem a nebudu. Ocením i úlovek z blešího trhu, ze secondhandu nebo zděděný model. Právě jsem přicestovala z návštěvy a ocenila jsem kabelku s dostatečným počtem kapsiček.
VANDA Blaškovič
Jano, ahoj! Bezva článek, bezva téma!....no jo...:)
Jaroslav Fisnar
Hezká taštička a za rozumnou cenu. Určitě líp ztracené peníze než dovolená v Tramtárii.
Hana Nováková
Podle vzhledu kabela nic moc, možná do práce, když s sebou taháte lejstra a další věci. Vše je o značce. Když se podíváme na řadu jiných značkových kabel, které se jí podobají, ale jsou výrobou v Česku, nebo kdesi po Evropě či Asii zjistíte, že jsou to skoro všechny jen kopie, mnohdy jim ani nechybí ten "úžasný" štítek, který jim dává punc originality, drahosti, luxusu. Jen znalci poznají, zda je o originál nebo je to padělek. A věřte mi, bylo to sice u oblečení, ale znalci příslušných značek v ČR zastoupených na 100% nedokázali říci, zda jde o originál či padělek, tak se podle toho muselo jednat ve správním řízenní. Kabelku se vyberu podle barvy, materiálu a velikosti. Je mi jedno, zda u Vietnamců stojí 500Kč . Myslím si, že kabelka za 100 a více tisíc není pro mů styl, ani moji kapsu a myslím, že ty peníze se dají využít lépe a účelněji. U zbohatlíků je to zcela jiná otázka. Na kabelky si nic nevěším, nejsem vánoční stromeček, kabelka i kabela má být elegantní doplněk. JInak hezký článek
Zuzana Pivcová
Mně se tento typ kabelky nijak zvlášť nelíbí a celkově nejsem žádná uctívačka kabelek. Jestliže má rádoby celebrita celý "značkový život", není divu, že tomu podřídí i volbu kabelky. Kdybych já si k sportovnímu oblečení zn. jihočeské městečko obstarala luxusní drahou kabelu, nikdo by to "neocenil" a sama sobě bych připadala praštěně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...