Projekt RECETAS od září opět nabídne seniorům možnost zapojit se do programu proti osamělosti
FOTO: Poskytla Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy

Projekt RECETAS od září opět nabídne seniorům možnost zapojit se do programu proti osamělosti

23. 8. 2023

Bydlí sice ve městě, které má více než milion obyvatel, ale občas se cítí osaměle uprostřed metropole. Takové pocity zažívají senioři z Prahy, kteří se zapojili do mezinárodního vědeckého projektu RECETAS.

Odborníci z Univerzity Karlovy pro ně organizují společné aktivity v přírodě. Motivují seniory, aby navázali nová přátelství a zlepšila se kvalita jejich života. Nyní se mohou přihlásit do další fáze projektu.

Koordinátoři pětiletého projektu letos na jaře zorganizovali sérii akcí pro skupiny seniorů. Společně se vydali na příklad na procházku centrem Prahy, jeli na výlet do Vinořského parku a vyrazili na houby do Klánovického lesa. Na podzim plánují další aktivity v přírodě v různých částech metropole. „Chceme zjistit, zda by lidem ve věku 65+ pomohlo, kdyby měli víc příležitostí seznámit se s někým novým v rámci společných setkání. Předpokládáme, že by mohli navázat nová přátelství a může se díky tomu zlepšit kvalita jejich života. Pokud se tato teorie potvrdí, pak chceme iniciovat začlenění těchto aktivit pro starší lidi do nabídky veřejného zdravotnictví. Praktický lékař by seniorovi doporučil, kde se v blízkosti jeho bydliště konají podobné akce,“ říká lékařka Iva Holmerová z Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, které v Česku koordinuje projekt RECETAS.

 

Snímek obrazovky 2023-08-23 v 16.57.18.png

Snímek obrazovky 2023-08-23 v 16.55.30.png
                                                                Fotografie poskytla Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy

 

Do projektu se může přihlásit každý, komu je 65+, bydlí v Praze a okolí, zažívá občas pocity osamělosti a je schopen se sám dopravit na místo srazu, kde budou aktivity probíhat. Zájemci se mohou hlásit od teď do konce září na email: recetas.praha@seznam.cz nebo na telefonicky na čísle: 776 630 431.

„Pro účastníky jsme připravili zdarma několik akcí po celé Praze, které budou probíhat od října do prosince. Připravena je nabídka téměř třiceti aktivit, ze kterých si budou moci účastníci vybrat. Může to být například naučná stezka v Čakovicích, Japonská zahrada nebo pozorování ptáků na Vltavě. Podoba spolupráce na programu je dvojí - aktivní nebo pasivní a rozhodne o tom náhodný výběr. Obě podoby účasti jsou ale stejně důležité pro budoucí výstupy vědecké studie. Spolupráce pro každého účastníka také znamená, že pro ně čtyřikrát za rok připravíme dotazníky, kde se zeptáme, co jim pomáhá překonat pocity osamělosti.“ říká Alžběta Bártová, vedoucí projektu RECETAS, který probíhá souběžně v Barceloně, Helsinkách, Melbourne, Marseille a Cuence (Ekvádor). 

 

 

 

aktivní senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.