Potkat Romea? Aspoň jednou za život
FOTO: Serghei Gherciu

Potkat Romea? Aspoň jednou za život

1. 9. 2023

Jizvy v srdci máme všichni, láska je krásná i bolavá. Příběh Romeův a Juliin prožíváme díky Shakespearovi stejně jako diváci jeho doby a stejně jako oni umíme vnímat tu sladkobolnou emoci.

Pojďte si ho dopřát. V překrásném tanečním provedení Baletu Národního divadla, s Prokofjevovou hudbou. Stojí to totiž za to.

Legendární choreograf John Cranko mistrovsky přetlumočil Shakespearovu tragédii do úchvatného baletního dramatu. Pro interprety znamená nejvyšší stupínek na pomyslném žebříčku baletního mistrovství, neboť požaduje technickou brilanci i přesvědčivé taneční herectví. Divákům přináší hluboký emocionální zážitek plný něhy, lásky, vášně i nenávisti, který přetrvává dlouho poté, co se zavře opona. 

Živě vykreslené postavy, úchvatná pas de deux, rychlé šermířské souboje, barvité sborové scény umocňuje původní scénická a kostýmní výprava světově proslulého výtvarníka Jürgena Roseho. Navíc tato ikona světové scénografie, významný profesor, který vychoval několik generací evropských scénografů, osobně zde (ve svých 86 letech) v Praze na výtvarnou složku inscenace dohlížel, cizeloval. Představení je tak věrnou rekonstrukcí původní inscenace.

BaletND_RomeoaJulie_fotoSergheiGherciu_13_10_RJ_Evgenie_Adam_JQ-34.jpg

John Cranko uvedl svého Romea ve světové premiéře v Teatro Verde v Benátkách roku 1958, v provedení milánského baletního souboru Teatro alla Scala. Jeho verze se zapsala do divadelního povědomí jako jedna z nejpůsobivějších tradičních celovečerních inscenací vůbec. Poté balet uvedl v roce 1962 ve Stuttgartu, kde Julií byla slavná Márcia Haydée a pro Národní divadlo je velkou radostí, že může tento divadelní klenot svým divákům nabídnout.

 

Romeo a Julie. Uvádíme ve Státní opeře, 7 představení v měsíci září – pozor na koupi vstupenek se vztahuje slevová akce 25%: Divadlobraní 2023.

 

 

balet kultura Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...