Potkat Romea? Aspoň jednou za život
FOTO: Serghei Gherciu

Potkat Romea? Aspoň jednou za život

1. 9. 2023

Jizvy v srdci máme všichni, láska je krásná i bolavá. Příběh Romeův a Juliin prožíváme díky Shakespearovi stejně jako diváci jeho doby a stejně jako oni umíme vnímat tu sladkobolnou emoci.

Pojďte si ho dopřát. V překrásném tanečním provedení Baletu Národního divadla, s Prokofjevovou hudbou. Stojí to totiž za to.

Legendární choreograf John Cranko mistrovsky přetlumočil Shakespearovu tragédii do úchvatného baletního dramatu. Pro interprety znamená nejvyšší stupínek na pomyslném žebříčku baletního mistrovství, neboť požaduje technickou brilanci i přesvědčivé taneční herectví. Divákům přináší hluboký emocionální zážitek plný něhy, lásky, vášně i nenávisti, který přetrvává dlouho poté, co se zavře opona. 

Živě vykreslené postavy, úchvatná pas de deux, rychlé šermířské souboje, barvité sborové scény umocňuje původní scénická a kostýmní výprava světově proslulého výtvarníka Jürgena Roseho. Navíc tato ikona světové scénografie, významný profesor, který vychoval několik generací evropských scénografů, osobně zde (ve svých 86 letech) v Praze na výtvarnou složku inscenace dohlížel, cizeloval. Představení je tak věrnou rekonstrukcí původní inscenace.

BaletND_RomeoaJulie_fotoSergheiGherciu_13_10_RJ_Evgenie_Adam_JQ-34.jpg

John Cranko uvedl svého Romea ve světové premiéře v Teatro Verde v Benátkách roku 1958, v provedení milánského baletního souboru Teatro alla Scala. Jeho verze se zapsala do divadelního povědomí jako jedna z nejpůsobivějších tradičních celovečerních inscenací vůbec. Poté balet uvedl v roce 1962 ve Stuttgartu, kde Julií byla slavná Márcia Haydée a pro Národní divadlo je velkou radostí, že může tento divadelní klenot svým divákům nabídnout.

 

Romeo a Julie. Uvádíme ve Státní opeře, 7 představení v měsíci září – pozor na koupi vstupenek se vztahuje slevová akce 25%: Divadlobraní 2023.

 

 

balet kultura Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
I já jsem byla okouzlena Zefirrelliho provedením Romea a Julie a v baletním provedení to bude určitě také velký zážitek. Já to v září bohužel nestihnu. Tak snad někdy příště.
Zuzana Pivcová
Ano, také se mi vždy moc líbil klasický balet, ale určité zalíbení jsem později nalezla i ve výrazovém tanci. Balet Romeo a Julie jsem neviděla. Jak uvedla Naďa, také jsem kdysi viděla stejnojmenný film s mladičkými hlavními představiteli.
Jana Kollinová
Miluji balet. O hlubokém prožitku po shlédnutí baletu Labutí jezero jsem napsala na i60 jako o zážitku roku. Vím, že stejně tak by mě okouzlil balet Romeo a Julie, ale nebude mi dopřáno a tak si mohu navodit atmosféru verši z dramatu: "Už s chmurným ránem vchází chmurný den a samo slunce těžkou hlavu skrývá. Jen zprostit toho, kdo je nevinen, a trestat provinilé ještě zbývá. Však věčně bude srdce jímat znova žal Juliin a bolest Romeova."
Alena Vávrová
Balet celý život miluji, dokonce jako malá jsem chtěla být baletkou.
Daniela Řeřichová
Už s chmurným mírem vchází chmurný den a samo slunce těžkou hlavu skrývá. Jen zprostit toho, kdo je nevinen a trestat provinilé ještě zbývá. Však věčně bude srdce jímat znova žal Juliin a bolest Romeova... Nesmrtelné dílo jsem viděla v mnoha uměleckých podobách a vždy mě zasáhlo. Ráda se půjdu podívat do Státní opery. /Jitko, inscenaci P. Zusky s Martou Drastíkovou a Ondřejem Vinklátem jsem navštívila asi v roce 2014, nádherné, oproštěno od všech klišé. /Naďo, dojemný film, kde hlavní postavy hrály opravdu děti, hudbu ze Zefirrelliho filmu (1968) jsme si pouštěli na Sonet Duo hodně dlouho...
Naděžda Špásová
Když jsem studovala v Praze byly jsme s holkama na filmu Romeo a Julie od F. Zeffirelliho. Probrečela jsem skoro celý film, ale byla to krása. Balet není muj šálek kávy.
Jitka Hašková
Viděla jsem balet Romea a Julie v choreografii pana Zusky 2x. Bylo to tak krásné, moderní, že si ho tenkrát nahrála i francouzská televize.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.