Paní, chtěl bych mít sex. Podepíšete, že souhlasíte?
Ilustrační foto: Pexels

Paní, chtěl bych mít sex. Podepíšete, že souhlasíte?

10. 9. 2023

Než dojde k intimnostem, pár si vzájemně potvrdí, že oba aktéři souhlasí, nejlépe písemnou formou. Pro někoho je to naprosto nesmyslný nápad. Pro jiné podoba milostného života, která bude v budoucnosti běžná. Debata na toto téma už ve společnosti nějakou dobu běží.

Tématem letošního světového dne sexuálního zdraví je souhlas k sexuální aktivitě.
Jasně, potřebná věc, říká část společnosti.
Další důkaz, že se nyní řeší samé hlouposti na úkor závažných problémů, tvrdí jiní.
A mnozí vůbec netuší, co si pod sofistikovaně se tvářící slovní formulací vůbec představit.

Každopádně jde o téma, které rozděluje generace a vzbuzuje vášně. Možná, že vášně větší, než samotný sex po podepsání souhlasu. Mnoho lidí si totiž nedovede představit, o co propagátorům sexu se souhlasem jde. Nejčastěji zní otázka: To mám jako jít do postele s nějakým formulářem, který budeme podepisovat?

Cílem dne sexuálního zdraví je podporovat mezi lidmi povědomí o zdravém sexu a všem, co s ním souvisí. Organizace Konsent zabývající se prevencí sexuálního násilí a obtěžování ve spolupáci s agenturou NMS Market Research nedávno provedla průzkum, co si lidé myslí o tom, že by si páry před sexem měly vyjasnit vzájemný souhlas. Šedesát dva procent Čechů uvedlo, že k sexu je potřeba verbální či neverbální souhlas, téměř sedmdesát českých žen si dokonce myslí, že sex bez souhlasu by měl být nelegální. Potíž je ovšem v tom, že si každý pod pojmem souhlas představuje něco jiného.

U starší generace toto téma často vzbuzuje posměch.

„Já si pod tím představím, že bych měl těsně před tím, než holku dostanu do postele, vyrukovat s papírem a tužkou a oba si sepíšeme, že do toho jdeme dobrovolně a pak jeden druhého neudáme za znásilnění. Když si to představuju, jsem rád, že jsem už starý a že se mě to netýká,“ říká třiasedmdesátiletý Jiří.

Mladší generace má názor poněkud odlišný a zastánci vyslovení souhlasu tvrdí, že možností je mnoho. „Většině lidí stačí neverbální souhlas a to, že se druhý aktivně zapojuje, případně, že neprojevuje nesouhlas,“ říká Andrea Laštovičková ze společnosti Konsent.

„Souhlas je důležitý i pro aktivity, které nevnímáme vysloveně sexuální, tedy i líbání, objímání, dotyky těla. Důležité je rovněž pamatovat na to, že souhlas musí být specifický. Pokud protějšek souhlasí s polibkem nebo pozváním na skleničku, neznamená to, že souhlasil s penetrativním sexem,“ vysvětluje Adam Durčák ze společnosti Růžový slon, která se na kampani také podílí. A vysvětluje: „Romantickou atmosféru nezkazíte, když se prostě budete průběžně během intimní chvilky ptát: Chceš vyzkoušet…? Mohu..? Je ti to příjemné? Mám pokračovat?“

Organizace Konsent pořádá kurzy pro učitele, rodiče, žáky, ale snaží se proškolovat i personál v barech a klubech, tedy v místech, kde k sexuálnímu obtěžování dochází. „Z dostupných dat víme, že kolem sedmdesáti dvou procent studentů se v rámci sexuální výchovy nedozvědělo nic o souhlasu, což je zásadní chyba. Je třeba učit nejen biologii toho, jak všechno funguje, ale i sociální a vztahovou úroveň sexu,“ tvrdí Andrea Laštovková.

Ovšem když na toto téma přijde řeč v rodinách, projevuje se rozdílnost generací.

„Pětadvacetiletá vnučka je stále sama, tvrdí, že nechce partnera. Dcera mi řekla, že se jí svěřila, že zatím neměla sex. Je krásná, chytrá, jen pořád trpí nějakými úzkostmi, psychickými problémy. Já si myslím, že mladí dnes sexualitu a věci spojené s láskou příliš odborně. My jsme takhle nepřemýšleli. Přece když se mi kluk líbil, stačilo hodit očko, usmát se, a on buď zabral nebo ne a oběma nám bylo jasné, co chceme. Ale že bych se o tom musela učit ve škole, chodit na školení a dumat nad souhlasem? Dejte pokoj, to je divný svět,“ říká jednaosmdesátiletá Věra.

Způsobů, jak si nyní lidé dávají vzájemně najevo, co jeden od druhého v sexuální oblasti očekává, je čím dál více. Existuje například aplikace, v níž si může člověk zveřejnit, s jakými sexuálními praktikami souhlasí, s jakými ne a před sexem si pak pár v aplikaci vzájemně vytvoří souhlas s dohodu nad tím, co oba chtějí a co ne.

Sexuolog Petr Weiss k tomu má toto stanovisko: „Můžete mít podepsáno tisíc různých papírů a lidské chování se od toho může lišit. Máme napsané zákony a přesto je každý den spousta lidí překračuje. Jsou lidé, kteří hranice překračují nezávisle na tom, zda něco podepsali nebo odfajfkovali v mobilu.“

Takže, pozor, pokud se chystáte mít sex, nezapomínejte na prověření souhlasu druhé strany.  A pokud je vám nad padesát, uvědomte si, jste prehistorické zvíře z doby, kdy se něco takového nedělalo a mějte na paměti, že v případě kontaktu s výrazně mladším partnerem a partnerkou, se může absence vzájemně vysloveného, ideálně společně podepsaného souhlasu, ukázat jako velký problém. Takže, opatrně, pánové a dámy.

láska vztahy a sex
Hodnocení:
(4.5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.