Reklama
Ilustrační foto: Redakce

Reklama

26. 9. 2023

Reklama se nám vetřela do života, i když o ni nestojíme. Je součástí našeho života, i když nechceme. Nejde zrušit, nejde vygumovat, lze ji pouze omezit nebo strpět. Přiznám se, že jsem si myslel, že neumím nenávidět, ale začínám mít pocit, že reklamu asi začnu. Když mi je někdo nepříjemný, tak se mu vyhnu, když mi něco nevoní, tak to nedělám, ale s tou potvorou se nelze minout.

Přijdu z práce a otevřu si knihu, pustím si přes přehrávač nebo z rádia hudbu, která mi dělá příjemnou kulisu. Hledám něco v mobilu a už opět na mě vyskočila a vycenila zuby. Jenže tuto pohodu pravidelně narušuje vnucená reklama. Nejvíc mě vytočí, když si na internetu čtu nějakou zajímavou zprávu a do toho se mi vetře reklama, kterou nejde přeskočit. Musím ji zrušit a tím si musím článek znovu načíst. Někdy i několikrát. Je to otrava. Je pravdou, že pokud si to zaplatím, tak na mě reklamy nemohou. To ale považuji za hyenismus v byznysu.

Večer si vyberu pořad v televizi či sportovní přenos nebo film a reklama cíleně mě ruší a někdy si tím popletu souvislosti ve sledovaném příběhu. Film, který by normálně trval hodinu se natáhne na dvě. Jsem z něho znechucen nikoliv zpracováním, ale rušením reklamou. Zavřete dveře od bytu a všude kolem vás na mobilních a nemobilních zařízeních, stavbách a jiných na vás čiší pobídka: „Kup si věci, co nepotřebuješ a budeš in. Všichni to přece mají“ a další blbosti. Reklama je podle mě větší diktátor a tyran než Kim Čong-un. Do severní Koreje jet nemusím, ale reklamu musím denně strpět. Já osobně si kupuji věci, které potřebuji, co mi dosloužily a které chci já. Vybírám si postaru, podle svých zkušeností, selského rozumu a referencích od lidí, kterým důvěřuji. Chápu, že každý výrobce chce pomocí reklamy prodat své výrobky, ale proč mě s tím otravuje, když jsem na to imunní. Asi mě rozum naočkoval.

Zrovna teď, jak dopisuji svůj fejeton, zaznělo z rádia, které poslouchám: "Bavte se nakupováním". Ne, já se oblékám a mířím do lesa. Mé podvědomí to odmítlo. Uniknout můžete jenom tak, že doma vypnete elektriku nebo utečete do liduprázdné přírody. Máte smůlu marketingové mágové. Ano. Čtu v letáku, že mají pivo plzeň za 24 Kč, tak to je pro mě ta správná reklama. To beru a rád to čtu a poslouchám. Dík za informaci a spěchám do supermarketu si doplnit zásobu. Jedině takovým způsobem mě mohou zviklat, ale věci, které nepotřebuji nechci. Ty si nechte v regálech! Jako příklad uvádím zavádějící reklamu: „Z lásky k regionům. Váš Kaufland“. Pro mě to zní: „Z lásky k vašim peněženkám. Váš Kaufland“. Emoce a city ve službě byznysu.

 

nákupy reklama
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.