Po stopách českých králů: V Kutné Hoře vystaví přesnou repliku Svatováclavské koruny
Svatováclavská koruna. FOTO: Poskytnuto Středočeským krajem

Po stopách českých králů: V Kutné Hoře vystaví přesnou repliku Svatováclavské koruny

29. 9. 2023

Svatováclavskou korunu nechal roku 1346 vyhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem, konanou 2. září následujícího roku. Její pojmenování vyjadřuje královu příslušnost k linii přemyslovských panovníků, s nimiž byl Karel spřízněn z matčiny strany.

Dnes je koruna uložena v Chrámu sv. Víta, k vidění je pouze výjimečně. Její přesnou repliku si můžete prohlédnout poslední říjnový v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.                                                                         

Repliku Svatováclavské koruny vytvořil v létě roku 2016 na zakázku Středočeského kraje turnovský šperkař Jiří Belda ml. Navázal tak na práci svého otce, který byl stejným úkolem pověřen roku 1965 pro československý pavilon na Světové výstavě Expo ’67 v Montrealu. Současná kopie byla vyrobena z galvanicky pozlaceného stříbrného plechu o tloušťce 1 mm a její rozměry činí 19 cm na výšku i na šířku, váha se blíží 2,5 kg. Originál je zhotoven ze zlatého plechu a zdobí jej 96 drahokamů a 20 perel. Koruna se skládá ze čtyř dílů spojených závlačkami, z nichž každá je zakončena spinelem. Jednotlivé díly, upomínající na tvar květu lilie, jsou pokryty drahokamy, upevněnými v kornoutovitých šatonech, asi 2 cm vysokých.

Korunu i stálou expozici můžete vidět za symbolické vstupné 1 Kč, protože 28. říjen je nejen Dnem vzniku samostatného československého státu, ale současně i Dnem Středočeského kraje.

Těšit se můžete nejen na Svatováclavskou korunu, ale i na aktuální výstavy: Knihomol Františka Kupky, Nitě odporu Rufiny Bazlové, Santini objektivem Vladimíra Uhra, Maldorör Disco Františka Štorma, Denní snění Markéty Váradiové nebo K dispozici Petry Vlachynské a Jaroslava Prokeše.

Česko historie Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.