Navýší se státní příspěvek na výkon pěstounské péče, vláda schválila novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí
Ilustrační foto: Pexels

Navýší se státní příspěvek na výkon pěstounské péče, vláda schválila novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí

4. 10. 2023

Vláda schválila novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která přines mimo jiné zvýšení státního příspěvku na výkon pěstounské péče. Novela také zjednoduší procesy spojené s náhradní péčí o děti.

„Děti jsou nejzranitelnější skupinou naší společnosti, a proto si ze strany státu zaslouží důslednou ochranu. Současný systém v oblasti zejména pěstounské péče je již nutné na základě praxe upravit a zásadně zjednodušit,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Současný systém zprostředkování náhradní rodinné péče je poměrně zdlouhavý a neflexibilní. Schválená novela navrhuje systematické a zpřesňující změny. Ty zahrnují zjednodušení posuzování žadatelů o osvojení nebo pěstounskou péči, úpravu postupů řízení a sjednocení kritérií pro posouzení žadatelů.
Cílem je urychlit proces a zefektivnit ho, včetně stanovení lhůt pro řízení a zjednodušení pravidel pro absolvování příprav a psychologických posouzení. Tyto změny jsou v souladu s odbornými analýzami a mají řešit problémy s čekacími lhůtami a nesourodostí v jednotlivých krajích.

Novelou dojde také k navýšení státního příspěvku na výkon pěstounské péče na 66 000 Kč za kalendářní rok, jde-li o dohodu o výkonu pěstounské péče s osobou pečující, a 72 000 Kč za kalendářní rok, jde-li o dohodu o výkonu pěstounské péče s osobou v evidenci. „Novela také navrhuje sjednocení institutů náhradní rodinné péče, konkrétně svěřenectví a nezprostředkované pěstounské péče. To zahrnuje shodná práva a povinnosti pro osoby pečující o děti ve svěřenectví a pěstouny, stejně jako nárok na podporu a příspěvky,“ uvedl ministr Jurečka.

Tato změna odstraní nerovnosti mezi oběma formami péče a zajistí lepší péči pro děti. Zároveň bude zajištěna systematická podpora pro všechny náhradní pečovatele. To odstraní nejistotu ohledně preferované formy péče ze strany soudů. Navrhovaná úprava také zohledňuje fakt, že dětské domovy pro děti do 3 let věku již nemají v rámci stávající ústavní péče své místo. Budou proto ze systému odstraněny.

„Počet dětí v dětských domovech pro děti do 3 let věku setrvale klesá. Nadále ale platí, že, v případě pobytových služeb pro malé děti chceme umožnit výjimky pro krizové situace nebo sourozenecké skupiny, a také zvýšit věkovou hranici pro tuto službu na 4 roky věku. Ruku v roce s tímto opatřením jde zvýšená podpora pěstounů a rodin, které se dostanou do problémů při péči o děti,“ zdůvodnil ministr Jurečka.

děti rodina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.