Podzim
FOTO: Zuzana Zajícová

Podzim

12. 10. 2023

Vím přesně, kdy nastává podzim a vůbec nezáleží na datu. Nastane, když si na noc navlíknu ponožky. Letos přišel podzim později než jindy. Včera jsem si poprvé navlíkla spací ponožky, které jiné roky nosím daleko dřív. Babí léto se nám krásně protáhlo.

Vím tedy přesně, kdy nastává kalendářní podzim, ale kdy nastane podzim života, tak to dodnes netuším. Zřejmě je to u každého jiné.

Podzim života… moc se mi tohle slovní spojení nelíbí. A nevím ani, jak je ten podzim života dlouhý. Taky asi u každého jinak. Byla bych nejradši, kdybych měla období babího léta, a kdyby mi vydrželo co nejdéle. Protože, mezi námi, babí léto je na podzimu to nejhezčí, obzvlášť, když se povede jako to letošní.

Podzim je přitom moc hezký, i když prší a fouká a je zima. K tomuto poznání jsem došla věkem. Když jsem byla mladá, měla jsem nejradši jaro a léto, protože čas byl ještě relativní pojem a život se mi zdál nekonečný. Dnes se mi líbí všechna roční období stejně. Vážím si každého dne, protože, přiznávám, jsem ráda na světě a vím, že život nekonečný není.

To, co se nám v mládí jevilo jako samozřejmé, je s přibývajícími roky darem; zdraví, láska, drobné radosti života. Někdy dá po čertech dost práce udržet si veselou mysl a umět se radovat, ale snažit bychom se měli.

Mám hezký podzim života, ale radši si myslím, že je to moje babí léto.

Užijme a udržme si všichni co nejdéle krásu a laskavost babího léta v nás…

glosa Podzimní soutěže 2023 stárnutí
Hodnocení:
(4.9 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.