Podzim
FOTO: Zuzana Zajícová

Podzim

12. 10. 2023

Vím přesně, kdy nastává podzim a vůbec nezáleží na datu. Nastane, když si na noc navlíknu ponožky. Letos přišel podzim později než jindy. Včera jsem si poprvé navlíkla spací ponožky, které jiné roky nosím daleko dřív. Babí léto se nám krásně protáhlo.

Vím tedy přesně, kdy nastává kalendářní podzim, ale kdy nastane podzim života, tak to dodnes netuším. Zřejmě je to u každého jiné.

Podzim života… moc se mi tohle slovní spojení nelíbí. A nevím ani, jak je ten podzim života dlouhý. Taky asi u každého jinak. Byla bych nejradši, kdybych měla období babího léta, a kdyby mi vydrželo co nejdéle. Protože, mezi námi, babí léto je na podzimu to nejhezčí, obzvlášť, když se povede jako to letošní.

Podzim je přitom moc hezký, i když prší a fouká a je zima. K tomuto poznání jsem došla věkem. Když jsem byla mladá, měla jsem nejradši jaro a léto, protože čas byl ještě relativní pojem a život se mi zdál nekonečný. Dnes se mi líbí všechna roční období stejně. Vážím si každého dne, protože, přiznávám, jsem ráda na světě a vím, že život nekonečný není.

To, co se nám v mládí jevilo jako samozřejmé, je s přibývajícími roky darem; zdraví, láska, drobné radosti života. Někdy dá po čertech dost práce udržet si veselou mysl a umět se radovat, ale snažit bychom se měli.

Mám hezký podzim života, ale radši si myslím, že je to moje babí léto.

Užijme a udržme si všichni co nejdéle krásu a laskavost babího léta v nás…

glosa Podzimní soutěže 2023 stárnutí
Hodnocení:
(4.9 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Krásné a omlouvám se, někam mi uletěla ta pátá hvězdička.
Alena Švancarová
Moc pěkně napsané.
Eva Braunová
Moc hezky jste to napsala,ale trochu mám z toho úzkost,ale nechci jen podzim života,chci aby bylo zase jaro,léto........
Jana Jurečková
Když jsem si přečetla název Podzim života. Doslova jsem se lekla. Podzim jako roční období je mi znám naprosto přesně. Ale životní ne. Zásadní věc je žít vesele, odhánět chmury, dělat si radost, nepropadat zoufalství a beznaději. Váš článek je moc hezký ani nevíte jak.
Alena Vávrová
Babí léto miluju.
Taťana Veselá
Oprava Oldřich Veselý jsem já, muž se zase neodhlásil ach jo :(
Oldřich Veselý
Už od mládí miluji podzim a mám ho nejraději, ale spojení "podzim života" mi přijde stále divný..., možná jsem k němu ještě nedospěla, nevím. Článek se mi líbí, i ty ponožky, to mi něco připomíná :-D
Naděžda Špásová
Vzhledem k tomu, že neznám váš věk, tak o podzimu života není co říct. Já se snažím si to moc nepřipouštět, i když tělo mi to občas dost znatelně připomene. Podzim jako takový mám docela ráda, hlavně jeho barvy.
Miloslava Richterová
Mám to stejně, až na ponožky, mé znaky pro podzim jsou jiné, ale babí léto miluju, aby ne ! :-)
Zdeňka Ortová
Zuzko, to je báječné zamyšlení. Ačkoli, co se ponožek týká, mám celoroční léto. To už musí být venku pořádný nečas, abych na sobě při spaní snesla alespoň kousek přikrývky. Dospěla jsem k tomu kolem padesátky a zatím to tak zůstává. Prostě je mi teplo. Vzít si pod duchnu ponožky, asi by se mi končetiny do rána odpařily. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.