Trochu podzimní inspirace do vaší kuchyně
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Trochu podzimní inspirace do vaší kuchyně

21. 10. 2023

Když jsem vybírala recepty do tohoto článku, myslela jsem na to, že s příchodem podzimu většinou začínáme vařit i jíst trochu jinak než v létě. Vedra už konečně pominula, a tak nám nevadí strávit i nějakou tu chvíli u sporáku. A připravit si k jídlu něco zcela jiného než během horkého léta.

Trávíme také více času doma, a tak může být příprava jídla i malinko pracnější. A vzhledem k tomu, že bývá i chladno, sneseme i něco trochu vydatnějšího. Zároveň je k dispozici spousta podzimního ovoce a zeleniny, které se přímo nabízejí k zařazení do našeho jídelníčku.

 

Hovězí na víně se žampiony 

Na tento recept se vztahuje vše, co bylo řečeno v úvodu. Příprava jídla je pracnější, jídlo je vydatnější. I cena surovin je vyšší, ale výsledkem bude vydatné jídlo minimálně pro pět osob.

xhovinozam.jpg

Suroviny:

1 kg zadního hovězího
0,7 l červeného vína (Frankovka)
2 mrkve
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce sádla (oleje)
5 žampionů
čerstvé bylinky (tyminán, majoránka, rozmarýn)
50 g anglické slaniny
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce (přepuštěného) másla

Postup:

Maso se musí ve víně marinovat, takže je nejlepší, když ho připravujeme den předem. Rozkrojíme ho na dva kusy, opláchneme a osušíme. Mrkve očistíme a hrubě pokrájíme, dále do nádoby, kde budeme maso marinovat. Přidáme čerstvé bylinky, necháme je vcelku. Do nádoby vložíme maso, zalijeme červeným vínem, přikryjeme a uložíme do chladna.
Další den maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a osušíme. Pokrájíme si slaninu na tenké proužky, očistíme si a také pokrájíme cibuli a česnek. Na sádle nejdříve opečeme po všech stranách maso a vyjmeme. Poté orestujeme cibuli a česnek společně se slaninou, poprášíme moukou a promícháme. Vložíme zpět opečené maso, osolíme a zalijeme nálevem z vína, ve kterém se maso marinovalo (bylinky vyjmeme). Necháme zvolna dusit zhruba 2 hodiny, až je maso měkké.
Žampiony očistíme a pokrájíme na plátky a opečeme na (přepuštěném) másle. Na talíři je poklademe na maso. Jako příloha jsou vhodné bramborové knedlíky.

 

Moje thajské nudle pro dva 

Pro ty, kdo českou klasiku zrovna nemusí, jsem vybrala recept na thajské nudle. Po řadě pokusů v naší kuchyni se ustálil právě v této podobě a výsledkem jsou skutečně jen dvě porce. Pravda, svým charakterem není tento recept až tak podzimní, i když jeho základem je spousta zeleniny. Pokud máte k dispozici všechny suroviny a umíte si práci v kuchyni dobře zorganizovat, jídlo bude hotové za půl hodiny.

xnudlethaj.jpg

Suroviny.

100 g rýžových nudlí (skutečně jen toto malé množství, nudle by v jídle neměly převažovat)
1 kuřecí prso
1 červená cibule
3 stroužky česneku
1/2 pórku
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 chilli paprička (klidně i víc)
sůl
sójová omáčka
ústřicová omáčka
olej

Postup:

Začínáme přípravou všech surovin. Kuřecí prso nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme lžičku sójové omáčky a promícháme. Očistíme si všechnu zeleninu a pokrájíme na nudličky, cibuli na půlkolečka. Na rýžové nudle si dáme vařit osolenou vodu a uvaříme je dle návodu na obalu. 
Na velké a hlubší pánvi (ideálně ve woku) rozpálíme trochu oleje a opečeme v něm kuřecí maso. Vyjmeme ho, ale udržujeme v teple. Přidáme na pánev trochu oleje a lehce osmažíme i všechnu pokrájenou zeleninu. Pak vrátíme maso, přidáme uvařené nudle, lžíci sójové omáčky a lžíci ústřicové omáčky a promícháme. Použitou zeleninu lze samozřejmě obměňovat, podle toho, co máte právě k dispozici. Hodí se třeba mrkev nakrájená na nudličky, nebo dýně či cuketa pokrájená na půlkolečka.

 

Květákové placičky se sýrem v troubě 

Recepty, kdy se jídlo připravuje v troubě, mám opravdu v oblibě. Zatímco trouba "pracuje", stihnu udělat spoustu dalších věcí. Jen si pro jistotu natahuji minutku. 

xkvetakps.jpg

Suroviny: 
1 květák
1 vejce
100 g strouhaného sýra
50 g anglické slaniny
sůl
mletý pepř
2 lžíce strouhanky
olej

Postup:

Květák rozdělíme na několik větších růžiček a uvaříme v osolené vodě. Nemusíme vařit úplně do měkka, stačí zhruba 10 minut. Necháme trochu zchladnout a zatím si připravíme další suroviny.
Květák buď nahrubo rozmixujeme nebo rozšťoucháme. Přidáme jemně nastrouhaný sýr a jemně nakrájenou anglickou slaninu, vajíčko, trochu mletého pepře a asi dvě lžíce strouhanky. Všechny suroviny promícháme.
Plech si vyložíme papírem na pečení, který si můžeme jemně potřít olejem (sádlem). Nabereme si zhruba vrchovatou lžíci květákové hmoty, v dlaních vytvoříme placičku a umístíme ji na plech. Placičky můžeme klást blízko sebe, během pečení se neroztékají. Vložíme do trouby rozpálené asi na 200 st. C a pečeme do zlatova. Asi v polovině pečení obrátíme.
Mezitím si připravíme dresink. Například ze zakysané smetany, kterou trochu osolíme, opepříme a přidáme trochu citrónové šťávy. Nebo jakýkoliv jiný dresink podle osobní chuti. Jako příloha jsou vhodné brambory či bramborová kaše, ale u nás je máme rádi bez přílohy, zato se spoustou dresinku. 

 

Salát z kysaného zelí s olivami 

Kysané zelí je vitamínová bomba a dá se samozřejmě jíst bez jakékoliv další úpravy. Zvlášť to doma naložené podle zaručeně nejlepšího receptu. Já už nyní zelí nenakládám, ale potěšilo mě, že se do toho letos pustil můj syn. Pokud byste měli potřebu si kysané zelí ještě nějak vylepšit, můžete se inspirovat třeba tímto receptem.

xkyzera.jpg

Suroviny:

600 g kysaného zelí
4 cibule
4 rajčata
několik naložených černých oliv
2 lžíce octa
trochu horčice
mletý pepř
špetka cukru
4 lžíce oleje
2 lžíce jemně nasekané petrželky

Postup:

Kysané zelí drobně nasekáme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, rajčata opláchneme, rozpůlíme a nakrájíme na kolečka, olivy rozpůlíme. Všechnu připravenou zeleninu smícháme. Z octa, oleje a koření si připravíme zálivku, kterou salát zalijeme. Promícháme, necháme vychladit a trochu odležet. Před podáváním můžeme posypat nakrájenou zelenou petrželkou.

 

Sloní slzy 

Na podzim se sbírají také  ořechy. Pokud máte nějaký vlastní zdroj ořechů a nevíte co s nimi, můžete si připravit třeba tento zákusek. Vypadá docela efektně, ale vlastně je to jen taková trochu jiná roláda s ořechovou náplní.

xsloslz.jpg

Suroviny:

6 vajec
6 lžic moučkového cukru
40 g kakaa
3 lžíce hrubé mouky
lžička prášku do pečiva

Náplň:
150 g mletých ořechů
5 lžic mléka
250 g másla
2 balíčky vanilkového cukru
4 lžíce moučkového cukru

2 banány

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme kakao, mouku promíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Ihned po upečení těsto i s papírem sundáme z plechu, doprostřed těsta položíme buď tenký váleček na těsto nebo do válečku srolovanou utěrku a jednu polovinu plátu přeložíme přes váleček ke druhé polovině. Papír na pečení opatrně odstraníme. Konce plátu těsta mírně přitlačíme, aby zůstaly na místě a v této poloze necháme upečený plát téměř vychladnout. Vytvoříme si tak dutinu k dalšímu plnění.
Zatím si připravíme náplň. Mleté ořechy spaříme horkým mlékem a mícháme, dokud ořechy úplně nezbělají. Necháme zchladnout. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáme ořechovou hmotu a dobře promícháme.
Plát opatrně rozevřeme, vyjmeme váleček a na plát vytvarovaný do tvaru slzy rozetřeme část náplně. Na tu položíme za sebou dva oloupané banány, plát zpět uzavřeme a vytvarujeme do požadované podoby. Povrch potřeme zbytkem náplně a polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme rozpuštěním čokolády s máslem. Moučník necháme ztuhnout. Na řezy krájíme těsně před podáváním, aby banány na řezu nezhnědly.

 

Jablečná povidla připravovaná v troubě

Tento recept jsem našla na internetu a vyzkoušela poprvé letos v září, když jsem potřebovala nějak zpracovat spoustu méně kvalitních jablek z vlastní zahrady. Výsledkem jsou velmi chutná povidla, vhodná zejména do buchet, na vdolky či koláče. Je však třeba počítat s tím, že příprava povidel je  pracná, i když v tomto případě "pracuje" hlavně zase trouba.

xjablepovidla.jpg

Suroviny:

2 kg jablek (váha po oloupání a odstranění jádřinců)
200 až 300 g cukru krupice
2 svitky skořice
1 hvězdička badyánu
7 hřebíčků
2 pomeranče
60 ml jablečného octa
4 menší zavařovací sklenice s víčky

Postup:
Začínáme oloupáním jablek a odstraněním jádřinců. Očištěná jablka potom nakrouháme na okurkovém struhadle. Pro přípravu povidel použijeme ideálně velký a hluboký plech z trouby, na který rozprostřeme nastrouhaná jablka. Posypeme krupicovým cukrem (můžeme použít i třtinový), přidáme šťávu vymačkanou ze dvou pomerančů, jablečný ocet, namleté hřebíčky a celé svitky skořice a hvězdičku tymiánu. Směs na plechu lžící promícháme a necháme přes noc uležet.
Druhý den rozehřejeme troubu na 150 st. C a při této teplotě zvolna pečeme 3 hodiny. Zhruba jednou za půl hodiny lehce lžící promícháme. Během pečení se ze směsi odpařuje tekutina, mění se barva a zmenšuje se objem. Délka pečení je orientační, záleží dost na výšce vrstvy jablek na plechu. Vyšší vrstva může znamenat delší pobyt v troubě. Zda je hotovo, odzkoušíme kápnutím malého množství horké jablečné hmoty na talířek. Po pár vteřinách otočíme a když se hmota na talířku drží, je hotovo. Pokud chceme mít hmotu hladkou, rozmixujeme jí ponorným mixérem. Můžeme přidat i lžíci rumu.
Naplníme do čistých sklenic, při plnění sklepáváme, aby tam nezůstaly vzduchové bubliny. Sklenice zavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 

Všechny tyto recepty i mnoho dalších najdete na mých stránkách www.ceskahospodynka.cz.

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.