Co je to Cloud a k čemu slouží?
Grafika: Nadace Vodafone Česká republika

Co je to Cloud a k čemu slouží?

31. 10. 2023

“Cloud” (česky “mrak” nebo “oblak”) je místo na internetu, kam můžete ukládat různé informace a soubory. Je to jako virtuální skříň, kam můžete dát fotky, dokumenty a další věci, které chcete uchovat.

Tato místa jsou provozována společnostmi, jako je Google, Microsoft nebo Amazon, a jsou velká a bezpečná, což znamená, že vaše data jsou chráněna a můžete k nim přistupovat odkudkoli na světě, pokud máte připojení k internetu.

Například, když máte fotky z dovolené ve Španělsku, můžete je nahrát do "cloudu". Pak je můžete prohlížet a sdílet s přáteli a rodinou, aniž byste je museli nosit na paměťové kartě, USB Flash disku (“flešce”) nebo na počítači. To je výhoda cloudového úložiště – vaše data jsou v bezpečí a dostupná z libovolného zařízení připojeného k internetu.

Cloud je tedy jako velká online schránka pro vaše soubory, kam můžete ukládat všechno, co nechcete ztratit a chcete mít k tomu snadný přístup.

 

Příklady využití cloudu zahrnují:

- Ukládání dat: Můžete uložit své fotografie, dokumenty a další soubory do cloudových úložišť, jako jsou Google Disk, Dropbox nebo OneDrive, a mít tak přístup k nim z různých zařízení.
- Webové aplikace: Mnoho online služeb, jako jsou sociální sítě, e-mailové klienty nebo online kancelářské programy, funguje na základě cloudových technologií.
- Výpočetní výkon: Můžete pronajmout výpočetní výkon z cloudu pro rychlejší zpracování dat nebo provádění složitých výpočtů.
- Vzdálené zálohování: Můžete automaticky zálohovat svá data do cloudu, abyste minimalizovali riziko ztráty dat v případě havárie vašeho zařízení.
- Vývoj aplikací: Vývojáři mohou využívat cloudové služby k vytváření a testování nových aplikací.

 

15_07cloudy01.jpg

Hlavní výhody cloudu zahrnují snadnou dostupnost dat, menší závislost na konkrétním zařízení a možnost škálování podle potřeby. Všimněte si však, že při používání cloudových služeb je důležité dbát na bezpečnost a ochranu vašich dat, zejména pokud jde o citlivé informace.

 

Pár tipů pro bezpečné používání:

- Silné heslo: Používejte silné a jedinečné heslo pro své účty v cloudu. To znamená, že heslo by mělo obsahovat kombinaci velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků. Nepoužívejte snadno uhádnutelná hesla jako "123456" nebo "password".
- Dvoufaktorové ověření: Aktivujte dvoufaktorové ověření, pokud je k dispozici. Toto zabezpečení znamená, že kromě hesla budete potřebovat i druhý způsob ověření, jako například kód z textové zprávy nebo mobilní aplikace, když se přihlašujete.
- Aktualizace a bezpečnostní software: Ujistěte se, že váš počítač nebo mobilní zařízení má nejnovější bezpečnostní aktualizace a antivirový software. To pomůže chránit vaše přístroje před hrozbami.
- Opatrnost s odkazy a přílohami: Buďte obezřetní, když přijímáte e-maily nebo odkazy z neznámých zdrojů. Nikdy neklikejte na podezřelé odkazy nebo neotevírejte přílohy, pokud nejste jisti, že jsou bezpečné.
- Sdílení s opatrností: Pokud sdílíte soubory z cloudu, ujistěte se, že nastavíte správná oprávnění. Nedávejte zbytečně přístup ostatním a omezte sdílení na ty, kteří ho opravdu potřebují.
- Zálohování dat: Pravidelně zálohujte svá data. Mějte kopie svých souborů i mimo cloud na jiném místě, abyste se vyhnuli ztrátě dat v případě, že by došlo k problémům se serverem.
- Ochrana zařízení: Ujistěte se, že vaše zařízení, jako je počítač nebo smartphone, jsou zabezpečena heslem nebo PIN kódem, abyste předešli neoprávněnému přístupu k vašim datům.
- Zaškolte se: Pokud si nejste jistí, jak přesně cloud funguje, nebo jaké jsou nejlepší praktiky pro jeho používání, obraťte se na rodinného příslušníka nebo přítele, který vám může pomoci s nastavením a bezpečným používáním cloudových služeb.

 

Důležité je být obezřetný a věnovat pozornost bezpečnosti při používání cloudu, ale s těmito tipy by byste měli mít mnohem větší jistotu, že jsou vaše data v bezpečí.

Více o tomto i o dalších tématech najdete na vzdělávacím webu pro seniory, Digitální odysea - https://odysea.nadacevodafone.cz

 

Digirady Internet a Vy Vodafone
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.