Co je to Cloud a k čemu slouží?
Grafika: Nadace Vodafone Česká republika

Co je to Cloud a k čemu slouží?

31. 10. 2023

“Cloud” (česky “mrak” nebo “oblak”) je místo na internetu, kam můžete ukládat různé informace a soubory. Je to jako virtuální skříň, kam můžete dát fotky, dokumenty a další věci, které chcete uchovat.

Tato místa jsou provozována společnostmi, jako je Google, Microsoft nebo Amazon, a jsou velká a bezpečná, což znamená, že vaše data jsou chráněna a můžete k nim přistupovat odkudkoli na světě, pokud máte připojení k internetu.

Například, když máte fotky z dovolené ve Španělsku, můžete je nahrát do "cloudu". Pak je můžete prohlížet a sdílet s přáteli a rodinou, aniž byste je museli nosit na paměťové kartě, USB Flash disku (“flešce”) nebo na počítači. To je výhoda cloudového úložiště – vaše data jsou v bezpečí a dostupná z libovolného zařízení připojeného k internetu.

Cloud je tedy jako velká online schránka pro vaše soubory, kam můžete ukládat všechno, co nechcete ztratit a chcete mít k tomu snadný přístup.

 

Příklady využití cloudu zahrnují:

- Ukládání dat: Můžete uložit své fotografie, dokumenty a další soubory do cloudových úložišť, jako jsou Google Disk, Dropbox nebo OneDrive, a mít tak přístup k nim z různých zařízení.
- Webové aplikace: Mnoho online služeb, jako jsou sociální sítě, e-mailové klienty nebo online kancelářské programy, funguje na základě cloudových technologií.
- Výpočetní výkon: Můžete pronajmout výpočetní výkon z cloudu pro rychlejší zpracování dat nebo provádění složitých výpočtů.
- Vzdálené zálohování: Můžete automaticky zálohovat svá data do cloudu, abyste minimalizovali riziko ztráty dat v případě havárie vašeho zařízení.
- Vývoj aplikací: Vývojáři mohou využívat cloudové služby k vytváření a testování nových aplikací.

 

15_07cloudy01.jpg

Hlavní výhody cloudu zahrnují snadnou dostupnost dat, menší závislost na konkrétním zařízení a možnost škálování podle potřeby. Všimněte si však, že při používání cloudových služeb je důležité dbát na bezpečnost a ochranu vašich dat, zejména pokud jde o citlivé informace.

 

Pár tipů pro bezpečné používání:

- Silné heslo: Používejte silné a jedinečné heslo pro své účty v cloudu. To znamená, že heslo by mělo obsahovat kombinaci velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků. Nepoužívejte snadno uhádnutelná hesla jako "123456" nebo "password".
- Dvoufaktorové ověření: Aktivujte dvoufaktorové ověření, pokud je k dispozici. Toto zabezpečení znamená, že kromě hesla budete potřebovat i druhý způsob ověření, jako například kód z textové zprávy nebo mobilní aplikace, když se přihlašujete.
- Aktualizace a bezpečnostní software: Ujistěte se, že váš počítač nebo mobilní zařízení má nejnovější bezpečnostní aktualizace a antivirový software. To pomůže chránit vaše přístroje před hrozbami.
- Opatrnost s odkazy a přílohami: Buďte obezřetní, když přijímáte e-maily nebo odkazy z neznámých zdrojů. Nikdy neklikejte na podezřelé odkazy nebo neotevírejte přílohy, pokud nejste jisti, že jsou bezpečné.
- Sdílení s opatrností: Pokud sdílíte soubory z cloudu, ujistěte se, že nastavíte správná oprávnění. Nedávejte zbytečně přístup ostatním a omezte sdílení na ty, kteří ho opravdu potřebují.
- Zálohování dat: Pravidelně zálohujte svá data. Mějte kopie svých souborů i mimo cloud na jiném místě, abyste se vyhnuli ztrátě dat v případě, že by došlo k problémům se serverem.
- Ochrana zařízení: Ujistěte se, že vaše zařízení, jako je počítač nebo smartphone, jsou zabezpečena heslem nebo PIN kódem, abyste předešli neoprávněnému přístupu k vašim datům.
- Zaškolte se: Pokud si nejste jistí, jak přesně cloud funguje, nebo jaké jsou nejlepší praktiky pro jeho používání, obraťte se na rodinného příslušníka nebo přítele, který vám může pomoci s nastavením a bezpečným používáním cloudových služeb.

 

Důležité je být obezřetný a věnovat pozornost bezpečnosti při používání cloudu, ale s těmito tipy by byste měli mít mnohem větší jistotu, že jsou vaše data v bezpečí.

Více o tomto i o dalších tématech najdete na vzdělávacím webu pro seniory, Digitální odysea - https://odysea.nadacevodafone.cz

 

Digirady Internet a Vy Vodafone
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Díky za informace. Zvažuji na cloudu zálohování fotek.
Jitka Hašková
Uchovávám citlivá data na externím HD, který připojuji jenom, když s ním potřebuji pracovat, což je tak 5x do měsíce. Budu přemýšlet a využití cloudu pro sdílené fotografie jenom určitým adresátům.
Helena Štěpánková
Používám uložiště Google. Předokládám, že je bezpečné. Každopádně díky za cenné rady, ještě si to v klidu pročtu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.