Objev českých archeologů v Súdánu:
socha božského manželského páru

Objev českých archeologů v Súdánu:
socha božského manželského páru

1. 2. 2013

Česká expedice Národního muzea v Súdánu po roce opět oznámila mimořádný úspěch. Podařilo se jí objevit unikátní sousoší božstev Amona a Mút, které vedoucí expedice Pavel Onderka označil za jeden z největších objevů českých vědců v povodí Nilu vůbec.

Archeologové Národního muzea působí v súdánské lokalitě Wad Ben Naga a v posledních dvou letech tu dosáhli mimořádných úspěchů, mezi které patří znovuobjevení ztraceného chrámového komplexu Týfónium, dále objev vzácného oltáře s dvojjazyčným nápisem v egyptských merojských hieroglyfech a především nález sousoší božstev Amona a Mút.

„To je náš nejvýznamnější objev sezóny,“ řekl vedoucí expedice Pavel Onderka. „Sousoší božského manželského páru, boha Amona s beraní hlavou a bohyně Mút, bylo úmyslně zničeno v souvislosti s příchodem křesťanství do oblasti středního toku Nilu, tedy dnešního Súdánu,“

Části pětasedmdesát centimetrů vysokého sousoší by měly být ještě letos převezeny do České republiky, kde budou konzervovány a restaurovány. Onderka odhaduje, že by k tomu mohlo dojít v řádu měsíců. Práci usnadní to, že archeologové vědí, jak sousoší původně vypadalo. Jeho podobu jim prozradila takzvaná virtuální rekonstrukce, kterou jim umožnil speciální 3D-skener, vyvinutý pro potřeby expedice k dokumentaci nálezů přímo v terénu.

Archeologové v Súdánu už čtvrtým rokem odkrývají jedno z největších měst starověké Núbie, jehož rozkvět se pojí s dobou Merojského království kolem let 300 př. n. l. až 350 n. l. Dlouhodobým cílem expedice je konzervace paláce královny Amanišacheto, který je nejlépe zachovalou a současně největší známou palácovou stavbou z dob Merojského království. Jedním z dalších cílů je například i objevení kamenolomu, odkud se před tisíciletími vozil materiál na výstavbu ve Wad Ben Naga. Tato oblast je archeology zkoumána už od roku 1821, stále však odkrývá nová tajemství.

archeologie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.