Melanomů přibývá. Pomohou preventivní prohlídky, ale i klid v duši
Ilustrační foto: Pexels

Melanomů přibývá. Pomohou preventivní prohlídky, ale i klid v duši

14. 11. 2023

Ultrafialové sluneční záření je spolu s genetickými predispozicemi hlavní příčinou vzniku nádorů kůže. A přestože by se mohlo zdát, že s končícím létem riziko mizí, není tomu tak. Naopak, i v zimě je třeba pamatovat na řádnou ochranu, protože problém může vzniknout stejně rychle jako v létě.

Největším strašákem je melanom – druh zhoubného nádoru, který až z poloviny případů vzniká na podkladě už existujícího mateřského znaménka. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR počet nově zjištěných onemocnění zhoubného melanomu kůže v dlouhodobém časovém trendu výrazně narůstá. Způsobů, jak se chránit přitom existuje celá řada.

Incidence melanomu se na evropské úrovni v roce 2020 pohybovala od 20 po 26 případů na 100 000 obyvatel, přičemž hůře na tom byli muži. V jejich případě se jako nejohroženější země vyprofilovalo Nizozemsko, u žen to bylo Dánsko. Nádory kůže jsou obecně ohroženější lidé se světlou kůží a vyšším výskytem pih a dalších kožních útvarů, což může vysvětlovat, proč v jejich výskytu vedou severní evropské země. Nadprůměrný výskyt vedle Holanďanů a Dánů zaznamenává také Norsko, Švédsko a Finsko.

Rakovina kůže je problémem i v Česku. „Ročně přibývá na tři a půl tisíce nových pacientů s maligním melanomem a okolo čtyř set jich na jeho následky každý rok zemře,“ říká prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV. Před sluncem se přitom efektivně chrání jen menšina Čechů. „Mám dvě zprávy, dobrou a špatnou. Tou dobrou je, že si většina mladých lidí uvědomuje riziko působení UV záření na kůži, ale tou špatnou je, že se před ním chrání jen 38 procent z nich,“ říká profesor Arenberger. Před melanomem si přitom nemohou být mladí lidé jistí: pacientů mladších 35 let je mezi nemocnými 15 procent.

Odpovědí jsou preventivní prohlídky a samovyšetření. S léčbou pomůže pojištění

Na prudkém slunci by se přitom zejména ti s rodinnou anamnézou a světlou kůží rozhodně měli chránit. Sáhnout lze po opalovacím krému, který blokuje škodlivé UV záření. Život pak může zachránit i poměrně jednoduché samovyšetření, ke kterému stačí pouhý zrak a znalost několika základních pravidel. U podezřelého útvaru na kůži je třeba sledovat čtyři parametry:

  1. Asymetrie – sledujte, zda má vaše pigmentové znaménko symetrický tvar. Pokud je nepravidelné, je třeba zpozornět.
  2. Ohraničení – pokud je útvar nejasně ohraničený, může se jednat o zhoubný nádor.
  3. Barva – změnilo vaše znaménko barvu? I to je varovný signál. Melanomy bývají černé nebo tmavě hnědé, mohou mít ale i více barev.
  4. Velikost – pokud se útvar v čase zvětšuje a má více než 5 milimetrů, je dobré zajít ke kožnímu lékaři. Nepříznivé je i to, když roste do výšky.

Ostražitost se sice vyplácí, ale ani s ní není dobré to přehánět. Chorobné pozorování se a nadměrné obavy mohou napáchat více škody než užitku. Je proto dobré dodržovat základní zásady prevence a nad jejich rámec se zbytečně nestresovat.

Maligní neboli zhoubný melanom je nicméně v Česku běžné onemocnění a je dobré být na něj připravený. Pojišťovna UNIQA ho v rámci pojištění pro případ závažných onemocnění zařazuje do skupiny frekventovaných diagnóz, přičemž pojistná ochrana se vztahuje na pokročilejší stádia nemoci, ve kterých je léčba složitější a nákladnější. „Pojistná částka se v takovém případě dá sjednat až do výše dvou milionů,“ říká Eva Svobodová, tisková mluvčí UNIQA.

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.