Mařákovci v Galerii Kooperativy
FOTO: Dušan Brabec a Galerie Kooperativy

Mařákovci v Galerii Kooperativy

22. 11. 2023

Umělecká sbírka pojišťovny Kooperativa, budovaná již přes 30 let, patří mezi největší soukromé sbírky a obsahuje cenná díla českých umělců od baroka do současnosti. Díla jsou postupně představována veřejnosti na pravidelných tematických výstavách. Vstupy na všechny výstavy jsou zdarma.

Mimochodem budova Main Point Karlin získala v roce 2012 ocenění Nejlepší kancelářská budova světa. Více o budově je na odkazu  https://cs.wikipedia.org/wiki/Main_Point_Karlín.

Aktuálně v galerii probíhá od 14.9. výstava obrazů adeptů krajinářské školy profesora Julia Mařáka na pražské Akademii pod slangovým názvem Mařákovci. Výstava potrvá až do 28.1.2024, 24. a 25.12. však bude galerie uzavřena.

U vchodu na výstavu vítá návštěvníky zarámovaný plakát k výstavě, obraz Františka Kavána Potok na jaře (viz úvodní foto k článku). Tento obraz a dalších 123 děl od 32 autorů (kromě Julia Mařáka např. Antonín Slavíček, Alois Kalvoda, Antonín Hudeček, Jaroslav Panuška, Josef Holub a další) jsou jak ze sbírek pojišťovny Kooperativa, tak ze zápůjček od soukromých sběratelů, Západočeské galerie v Plzni, Alšovy galerie na Hluboké, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, Krkonošského muzea v Jilemnici a mimo jiné též od European Arts Investments s.r.o., provozující galerii EUROPEANartS, o níž jsem zde již psal, když v ní probíhala výstava kolážových technik Ladislava Nováka a Jiřího Koláře (viz www.i60.cz/clanek/detail/33158/cesti-autori-originalnich-vytvarnych-azovych-technik-vystava).

Přestože si lze všechna vystavená díla prohlédnout z pohodlí domova na internetu na odkazu www.koop.cz/galerie/vystavena-dila (je třeba rolovat dolů), osobní návštěva výstavy na člověka hluboce zapůsobí prostředím i zachycenou atmosférou české krajiny sálající z vystavených obrazů. Několik ukázek jsem nafotil a jsou připojeny pod článkem. Upozorňuji na poslední foto se dvěma obrazy pod stejnými názvy Zátiší s čápem s velmi podobnými náměty provedenými dvěma různými autory: Josefem A. Brousilem a Josefem Holubem. Po shlédnutí výstavy a uměleckém zážitku si pak může člověk pochutnat na výborné kávě, zákuscích nebo čerstvém pečivu za velmi příznivé ceny v přilehlé kavárně Mezi řádky, která zaměstnává lidi s hendikepem (viz www.koop.cz/galerie/kavarna).

Uvodni-foto-20.jpg

Galerie Kooperativy se nachází ve třetím patře budovy Main Point Karlin, v sídle pojišťovny Kooperativa na adrese Pobřežní 21, Praha 8 – Karlín. Galerie je otevřena úterý až pátek od 14 do 18 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 18 hodin.

kultura výstavy výtvarné umění
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Zajímavá výstava a skvělá pozvánka.
Jitka Hašková
Díky za upozornění, už jsem tam dlouho nebyla.
Věra Ježková
Už jsem tam dlouho nebyla. Jednou mi hlídající pán vyhuboval, že jsem vyfotila nějaký skleněný exponát.
Irena Mertová
Pane Dušane, možná byste mohl dát tip i do rubriky na hlavní straně I60 - Nejnovější tipy, že by si všimlo více íčkařů... :-)
Irena Mertová
Také děkuji za tip, už dlouho jsem se tam nebyla podívat...
Vlasta Ledlová
Děkuji za tip. Určitě se zajdu podívat.
Blanka Lazarová
Děkuji za virtuální zážitek. Výstava určitě stojí za shlédnutí a budova též. Vaše články si vždy ráda přečtu a spoustu věcí kolem dohledám na netu. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.