Vycházka se Senior pasem v Litoměřicích
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Vycházka se Senior pasem v Litoměřicích

22. 11. 2023

Před několika lety se ke mně dostala informace o senior pasu a jeho výhodách pro seniory. Objednala jsem si jej a za pár dní mi pěkně v obálce pošta přinesla kartičku Senior pas. Přiznám se, že jsem ji zařadila mezi další karty a za celé roky ji ani jednou nevyužila.

Pravda je, že jsem ani výhody pro držitele senior pasu nijak aktivně nevyhledávala. Občas mi sice přišla nějaká nabídka třeba na cestování, ale žádnou z nich jsem nevyužila. Úplnou náhodou jsem letos v našem městě uviděla na dveřích prodejny koberců logo Senior pas a zjistila jsem, že při nákupu budu mít sympatickou slevu. Shodou okolností jen krátce nato mi v e-mailové schránce přistála pozvánka na vycházku v Litoměřicích Po stopách historie a Karla Hynka Máchy s akreditovanou průvodkyní. Ačkoliv si myslím, že Litoměřice docela dobře znám, neváhala jsem ani chvilku a na akci jsem se přihlásila. 

V úterý 14. listopadu v 10 hodin se u horní kašny na litoměřickém náměstí sešlo asi 30 seniorů a vydali jsme se v doprovodu sympatické paní průvodkyně Zdeny Redererové na vycházku. Obdélníkové náměstí královského města Litoměřice patří k nejkrásnějším, které znám. Všechny domy jsou krásně opravené a lešení už zmizelo i z budovy historické radnice, ve které je dnes umístěno oblastní muzeum. Rovněž typický zelený kalich na střeše nynějšího radnice, sloužící jako vyhlídková věž, je po opravě v celé kráse. Řada domů je v přízemí propojena podloubím, chránícím před nepřízní počasí. Celý hlouček seniorů za vyprávění paní průvodkyně obešel náměstí a zastavil se u muzea. Už sama o sobě překrásná renesanční budova je ozdobena zajímavostmi - sochou Rolanda, pranýřem a také loktem, historickou mírou, používanou v dobách minulých při trzích. O Rolandovi jsme se dověděli zajímavou pověst a loket byl na místě přeměřen. Jestlipak víte, kolik měří jeden loket? Prošli jsme se po hradbách - parkánech a postáli u sochy Karla Hynka Máchy, stojící u divadla Karla Hynka Máchy. I na verše z Máje došlo. Po Máchových schodech jsme pak sešli do Máchovy ulice s domem, v němž v Litoměřicích Karel Hynek Mácha krátce žil a bohužel i zemřel.

Kolem biskupské rezidence jsme se dostali až na Dómský pahorek s katedrálou sv. Štěpána, kde jsme vycházku zakončili. Počasí bylo stylové, jak se na polovinu listopadu sluší. Tmavá mračna nad námi nepustila dolů ani jeden sluneční paprsek a vítr se nám dobýval pod bundy. Dojem z pěkného dopoledne si však nikdo zkazit nenechal a co se týče mě a mých dvou kamarádek, tak jsme ho následně jak se patří stvrdily v útulné kavárně.

Společná procházka byla realizovaná v rámci projektu Po stopách rodokmenu ve spolupráci se Senior Pasy. 

cestování Do stovky 2023 města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.