Trafo Gallery – historie a současnost
FOTO: Dušan Brabec

Trafo Gallery – historie a současnost

30. 11. 2023

V postupném představování menších galerií v Praze bych se chtěl dnes zaměřit na Trafo Gallery. Její bohatou historii totiž mohu doložit vlastními fotografiemi.

V současnosti se Trafo Gallery nachází jako soukromá výstavní síň v prostorách bývalých jatek v Hale 14 Holešovické tržnice. Její výstavní program se zaměřuje na současnou českou i mezinárodní uměleckou tvorbu převážně střední generace. Aktuálně zde až do 31.12.2023 probíhá výstava manželů Černických Dvě desetinné čárky uprostřed věty (vysvětlení názvu výstavy je ve videu na www.youtube.com/watch?v=QuTxK0-drpg&t=4s). Výstava je otevřena od úterý do neděle od 15 do 19 hodin, v sobotu již od 10 hodin. Vstup na ni (i na ostatní zde konané výstavy) je zdarma díky podpoře ze strany společnosti Canadian Medical (www.canadian.cz).

Michaela Černická (*1970) se ve svých kresbách, malbách a fotografiích zabývá vytvářením tematicky založených sérií, obvykle realizovaných v průběhu měsíců či let. Jiří Černický (* 1966) je český vizuální umělec, který je znám jako tvůrce experimentálních, intermediálních projektů. Více než 10 let též působil jako vedoucí pedagog atelieru malby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Oba spolu mají dvě děti.

Poutač před vstupem na výstavu a vystavená díla jsou na následujících fotografiích v pořadí nejprve od Michaely Černické ze série Smývání (čínské znaky jsou malované fixem na mýdlech - zdalipak někdo přečte, co znamenají?) a ze série Skládání (dřevěné rámy), následované díly od Jiřího Černického Víly gravitace (kov a plast), Komplikované spoje (silikon, kov, magnety, plasty) a Dvojitý stav beztíže, který je i na poutači a plakátech k výstavě.

01-plakat-vystavy-cernickych.jpg

02-smyvani-2022-michaela-cernicka-mydlo-fix-.jpg

03-skladani-2020-1-michaela-cernicka-akryl-olej-.jpg

04-vily-gravitace-2021-jiri-cernicky-kov-plast-.jpg

05-komplikovane-spoje-2021-jiri-cernicky-silikon-kov-magnety-plasty-.jpg

06-dvojity-stav-beztize-2021-jiri-cernicky-kombinovana-technika-.jpg

Avšak zpět k historii. Trafo Gallery je aktuálně třetí modifikací instituce, která byla založena jako Spolek Trafačka v roce 2006. Na původní adrese v bývalé trafostanici pražských Vysočan (v místě dnešní stanice tramvají Ocelářská) tvořila více jak stovka umělců a na místě vzniklo přes 200 výstav a kulturních akcí. K dispozici byl velkokapacitní ateliér otevřený projektům nejrůznějšího druhu (od koncertů, módních přehlídek až po divadelní představení a různé umělecké festivaly) a v neposlední řadě také oddělený výstavní prostor, Trafo Galerie. V letech 2012 až 2014 byl otevřen prostor Trafo Studia, kde byl mimo jiné ateliér pro zahraniční rezidenty. V průběhu fungování Trafačky byla vedle tohoto uměleckého prostoru na Českomoravské ulici postavena a v listopadu 2010 otevřena Galerie Harfa. Neúprosný plán developera posvěcený tehdejším vedením pražského magistrátu Galerii Trafačka zlikvidoval a ta v prosinci 2014 skončila. Následující dva roky došlo k demolici všech objektů včetně obytného domu vedle Galerie Trafačka směrem k Balabence – viz následující již historické fotografie. Předposlední fotografie dokumentuje prostor pro výstavbu vzniklý po dokončené demolici původních objektů, poslední fotografie pak průběh výstavby nového moderního obytného objektu společností FINEP Group. V současnosti je již výstavba ukončena a lze si ji prohlédnout např. při návštěvě obchodního centra Galerie Harfa.

07-141103-5-pohled-z-ceskomoravske.jpg

08-141103-2-pohled-z-ocelarske.jpg

09-151004-trafacka-vysocany-celkovy-pohled.jpg

10-170612-volny-pozemek-po-demolici-3.jpg

11-200611-nova-vystavba-smer-galerie-harfa.jpg

Od září do prosince roku 2015 působila Trafo Gallery v prostorách bývalé pošty v Příčné ulici na Praze 1 s jednotícím názvem Ex Post. Ve spolupráci s kurátorem Otto M. Urbanem zde vznikly hned dvě první výstavy roku 2015 - záříjová Jiřího Petrboka Jiří Petrbok Forever! a vzápětí říjnová Michala Cimaly Ecstasy. 5. prosince 2015 následovala oslava devátých narozenin Trafačky s křtem a výstavou k vydání knihy, souhrnné publikace Trafology, od autorů Jana Vitvara, Otto M. Urbana & dalších. Na 252 stranách dokumentuje osm let existence Galerie Trafačka a zachycuje atmosféru fotografiemi a citacemi z rozhovorů s rezidenty z 200 výstav, koncertů, performancí, graffiti jamů, projekcí, workshopů, divadelních představení či módních přehlídek. Přední strana knihy a nové umístění galerie jsou na následujících fotografiích.

12-kniha-trafacka.png

13-151119-nove-pusobiste-pricna-p-1-misto-posty-.jpg

Poslední stěhování Galerie Trafačka se odehrálo v září 2016 do Haly 14 v Holešovické tržnici v Praze 7. kde je dodnes.

Takže pokud se vydáte za nákupy do Holešovické tržnice nebo se budete chtít projít po nedávno zprovozněné Štvanické lávce naproti tržnici přes Vltavu (lávka spojuje Holešovice a Karlín, a proto se jí přezdívá HolKa; překlenuje 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a Holešovicemi, byla zhotovena z předpjatého betonu a otevřena pěším a cyklistům 28. července 2023), nezapomeňte se přitom rovněž zastavit v Trafo Gallery.

 

Zdroje:

Archiv fotografií Dušana Brabce
https://trafogallery.cz

galerie kultura
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...