Po Opočně za betlémy se seniorpasy
FOTO: Milena Rohlenová

Po Opočně za betlémy se seniorpasy

26. 12. 2023

Letos i jako roky minulé se sešli držitelé seniorpasů z našeho kraje na komentované prohlídce výstavy betlémů. Tu pro ně připravil spolek seniorů ve spolupráci se Seniorpasy.

Výstavu betlémů v Opočně v oknech obyvatel a výlohách podnikatelů připravil již tradičně spolek Senioři z Opočenska. Po centru města v úzkých uličkách vystavili více jak 90 betlémů v 48 oknech.J edná se o milou výstavu, kterou si každý může prohlédnout v kteroukoli denní dobu a bez vstupného.

Senioři připravili výstavu ve svém volném čase na svoje náklady pro radost diváků. Tyto podrobnosti se dozvěděli držitelé seniorpadů u oken s exponáty i další zajimavosti o jednotlivých vystavených betlémech a další informace o organizaci výstavy. Ač v oknech nemohou být vystaveny vzácné či rozsáhlé betlemy, tak je na co koukat. Seniorky z klubu přátel paličkované krajky vyzdobily jednu celou velkou výlohu svými upaličkovanými betlémky, další betlém uháčkovala. Krásný je perníkový, také od členky.

Místní šikovný výtvarník Petr Neetík namaloval originální 4 betlémy, které jinde neuvidíte. Místní výtvarnice výstavu podpořila a vystavila svůj keramický opočenský betlém a 4 druhy skřítkových betlémů, které namalovala. Učastníci prohlídky z Meziměstí, Náchoda, Třebechovic, Hradce Králové, Dobrušky i Solnice byli výstavou nadšeni. Místní senioři slyšeli slova chvály a obdivu. Kdo někdy nějakou výstavu organizoval, ví, co to je práce a času něco takového uspořádat a jen seniory, bez profesionálních aranžérů.

Nejvíce se líbily betlémy vyrobené seniorkami, betlém z Austrálie, vyřezávaný pana Adamka a krojovaný Mikoláše Alše. Při loučení si účastníci přáli, aby senioři v této tradici pokračovali a aby se všichni sešli na prohlídce výstavy i v roce 2024.

města a obce Vánoce
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...