Po Opočně za betlémy se seniorpasy
FOTO: Milena Rohlenová

Po Opočně za betlémy se seniorpasy

26. 12. 2023

Letos i jako roky minulé se sešli držitelé seniorpasů z našeho kraje na komentované prohlídce výstavy betlémů. Tu pro ně připravil spolek seniorů ve spolupráci se Seniorpasy.

Výstavu betlémů v Opočně v oknech obyvatel a výlohách podnikatelů připravil již tradičně spolek Senioři z Opočenska. Po centru města v úzkých uličkách vystavili více jak 90 betlémů v 48 oknech.J edná se o milou výstavu, kterou si každý může prohlédnout v kteroukoli denní dobu a bez vstupného.

Senioři připravili výstavu ve svém volném čase na svoje náklady pro radost diváků. Tyto podrobnosti se dozvěděli držitelé seniorpadů u oken s exponáty i další zajimavosti o jednotlivých vystavených betlémech a další informace o organizaci výstavy. Ač v oknech nemohou být vystaveny vzácné či rozsáhlé betlemy, tak je na co koukat. Seniorky z klubu přátel paličkované krajky vyzdobily jednu celou velkou výlohu svými upaličkovanými betlémky, další betlém uháčkovala. Krásný je perníkový, také od členky.

Místní šikovný výtvarník Petr Neetík namaloval originální 4 betlémy, které jinde neuvidíte. Místní výtvarnice výstavu podpořila a vystavila svůj keramický opočenský betlém a 4 druhy skřítkových betlémů, které namalovala. Učastníci prohlídky z Meziměstí, Náchoda, Třebechovic, Hradce Králové, Dobrušky i Solnice byli výstavou nadšeni. Místní senioři slyšeli slova chvály a obdivu. Kdo někdy nějakou výstavu organizoval, ví, co to je práce a času něco takového uspořádat a jen seniory, bez profesionálních aranžérů.

Nejvíce se líbily betlémy vyrobené seniorkami, betlém z Austrálie, vyřezávaný pana Adamka a krojovaný Mikoláše Alše. Při loučení si účastníci přáli, aby senioři v této tradici pokračovali a aby se všichni sešli na prohlídce výstavy i v roce 2024.

města a obce Vánoce
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Pěkná tradice.
Daniela Řeřichová
To musí být krásné. Děkuji za sdílení.
Marie Seitlová
Krásný počin, tahle tradice je i ve Štamberku v malých domcich. Večer se okna s betlémy rozsvěcují a proudí tam spoustu lidí se na tu krásu podívat.
Alena Tollarová
Těší mě, že po mé nedávné Vycházce se seniorpasem v Litoměřicích (https://www.i60.cz/clanek/detail/33544/vychazka-se-senior-pasem-v-litomericich) se objevila další vycházka s propagací senior pasů.
Blanka Lazarová
Krásná akce, hodna následování. Třeba se chytí i v jiných městech či lokalitách.
Alena Velková
Krásný nápad takto instalovat betlémy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.