Domácí pšenično-žitný chleba
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Domácí pšenično-žitný chleba

1. 3. 2024

Chléb - moje maminka mu říkávala boží dárek. Pamatuji si z dětství zlatavě hnědé kulaté bochníky. Podlouhlé šišky chleba v naší venkovské Jednotě tenkrát nebyly k mání. Bochník tenkrát stál 5,20 Kčs.

Měli jsme na něj schránku z těžké kameniny. Podklad smetanové barvy a poklop se dvěma světlemodrými proužky. Dodnes ho vidím před očima a mrzí mě, že při vyklízení domečku po mamince zmizel v nenávratnu.

Chleba se u mé maminky těšil téměř posvátné úctě. Vždy před nakrojením bochníku na něj špičkou nože udělala tři křížky. A když jí chleba náhodou upadl na zem, pohladila ho a omluvila se mu. Naším vánočním zvykem je nést jako první na štědrovečerní stůl talířek s kousky nakrájeného chleba a slánku. Večeři začínáme přáním, aby chleba a soli bylo vždy dost a každý si vezme kousek chleba se solí.
Šišky chleba přišly na pořad později a vlastně netuším, proč tento tvar nahradil bochník. A po letech se nabídka chlebů rozrostla do nepřeberného množství druhů.

Občas se někdo zmínil, že si peče vlastní chleba doma. Každému jsem jeho nadšení přála, ale já jsem ho nesdílela a naopak tvrdila, že chleba, chleba opravdu péct nikdy nebudu. Přísloví praví "odříkaného chleba největší krajíc" a v tomto případě to platí doslova. Došlo i na mě ve chvíli, kdy 11letý vnuk prohlásil, že nejlepší chleba na světě peče jeho maminka. A když mi její ještě teplý chlebík přinesla, bylo rozhodnuto. Zkusím to taky. Začala jsem jejím receptem na chleba se semínky. Mně chutnal, ale manžel brblal, že by raději klasický chleba. Neříkám, že chleba vůbec nekupuji, to bych lhala. Ale zvlášť v zimě, kdy mám čas, tak chleba víc peču sama než kupuji. Ustálil se u nás tento recept:

PŠENIČNO-ŽITNÝ CHLÉB
250 g celozrnné pšeničné mouky
150 g hladké mouky
100 g žitné mouky
lžíce (1 sáček 7 g sušeného droždí)
lžíce sušeného kvásku
lžíce soli
lžíce cukru
1 bílý jogurt
trochu oleje
asi 220 ml vlažné vody

Suroviny vložím do mísy robotu a nechám ho pěkně pracovat 10 minut. Přes mísu pak přetáhnu mikrotenový sáček a nechám těsto pěkně v klidu kynout 2 hodiny i víc.
Z těsta pak vytvaruji šišku, položím na plech s pečicím papírem a zapnu troubu na 230 st. Jakmile se ohřeje na požadovanou teplotu, chleba na plechu ještě povlažím vodou a vložím plech do trouby. Po 15 minutách, kdy je kůrka hnědá a z trouby už se line vůně, chleba přikryju alobalem a peču dalších 15 minut. Po 30 minutách chleba obhlédnu, poklepu na něj a když pěkně zvoní, je chlebík hotový.

V poslední době jsem místo sušeného droždí začala používat tzv. slánek. Musím však počítat s tím, že si ho musím připravit minimálně 6 hodin před zaděláváním těsta. Vyzkoušeno mám, že slánek funguje i po 10 dnech strávených v ledničce. Při zadělávání nesmíme zapomenout snížit o to 1 dcl vody a sůl dávky do těsta.

SLÁNEK
Do zavíratelné skleničky nalijeme 1 dcl vody, přidáme 8-10 g soli, rozmícháme a nadrobíme do toho 6-8 g čerstvého droždí.

Více o slánku:

https://www.apetitonline.cz/suroviny/slanek-fenomen-slaneho-kvasku


Pokud jsem vás zlákala a také si zkusíte domácí chleba upéct, budu ráda, když mi dáte vědět, jak se vám povedl.

 

 

 

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.