Jak vařily naše prababičky:
vydatný zeleninový pudink

Jak vařily naše prababičky:
vydatný zeleninový pudink

21. 3. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Tohle sice vypadá dost exoticky, soudě podle starých receptur ale zeleninový pudink kdysi patřil k běžné stravě našich předků. Ale pozor: navzdory názvu rozhodně nejde o stravu pro vegetariány nebo dokonce vegany – venkované měli dost pohybu, a tak si mohli (či museli) dovolit i vydatnější stravu. Z čehož plyne poučení: když se hýbáte, ušetříte si trápení s dietami.

K zeleninovému pudinku je třeba si připravit asi čtvrt litru směsi, která se skládá z třetiny dušené a prolisované zeleniny (výběr podle fantazie kuchaře), třetiny dušených a prolisovaných jater nebo mozečku a třetiny v mléce namočené a prolisované housky.

Postupujeme tak, že utřeme asi 1 dkg másla a jeden žloutek, přidáme výše popsanou směs a zamícháme do ní sníh vyrobený z jednoho bílku. Pokud jsme na venkově, můžeme ještě přidat nadrobno nasekané čerstvé kopřivové listy. Nakonec osolíme a vložíme do formy vymazané máslem. Dusíme v páře asi půl hodiny.

 

Ingredience
zeleninová směs
mozeček nebo játra
mléko
houska
1 dkg másla
1 vejce
sůl
čerstvé kopřivové listy

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.