Foto

Polovina nebankovních
úvěrů odporuje zákonu

14. 2. 2013

Půjčky od nebankovních organizací nejsou často bezpečné. Inspektoři České obchodní inspekce upozornili na alarmující situaci v oblasti poskytování a zprostředkovávání spotřebitelských úvěrů mimo bankovní sektor - loni provedla 255 kontrol takových úvěrů a v 109 případech zjistila porušení zákona.

Prokázat překročení zákona o spotřebitelském úvěru přitom podle inspektorů není vůbec snadné. Smlouvy se často uzavírají na dálku a mimo prostory obvyklé k podnikání. Lidé, kteří si takový úvěr pořídí, se často dostávají do svízelných situací kvůli vlastní nepozornosti. "Jak vyplývá z četných zjištění, velmi často se dostávají do dluhových pastí spotřebitelé tím, že se předem dostatečně neseznámí s podmínkami úvěru, někdy ani netuší, co je obsahem smlouvy, kterou s vidinou rychlých peněz podepsali. V těchto případech je jakákoliv rada nebo pomoc marná a dlužník musí dlužnou částku splácet," varují inspektoři ČOI.

Porušení obecně závazných právních předpisů zjistili v průběhu 142 kontrol, tedy v 55,7 procenta všech případů. Porušení přímo zákona o spotřebitelském úvěru při 109 kontrolách, tedy u 42,8 procenta případů. Pochybení nacházeli ve všech krajích republiky. Jednoznačně nejhorší situaci ale zjistili v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde docházelo k porušování právních předpisů dokonce v 81,5 procenta případů.

"Zkušenosti svědčí o trvale nízké finanční gramotnosti potenciálních dlužníků. Ti se do dluhových pastí dostávají poté, kdy nedosáhnou na úvěry z bank a využívají nabídek pochybných zprostředkovatelů úvěrů a věřitelů. V tíživé situaci často podcení rizika, vyplývající z neznalosti smluvnch podmínek. Uzavírají nevýhodné smlouvy, přestože kvůli pokutám na požadovaný úvěr nikdy nedosáhnou, nebo provolají tisícové částky na telefonní linky s vysokým tarifem za příslib úvěru, který nikdy nedostanou," dodávají inspektoři.

půjčky a úvěry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.