Promiňte, ještě poslední otázka,
drtil zločince geniální Columbo

Promiňte, ještě poslední otázka,
drtil zločince geniální Columbo

20. 2. 2013

Columbo – muž bez křestního jména, manželka, o které jenom slyšíme, auto, jež sotva drží pohromadě (Peugeot 403 Cabrio), otupělý pes (basset) jménem Pes, obnošený a snad dvacet let nepraný baloňák, cigareta nebo doutník...

Snad každému je v tuto chvíli jasné, že se mluví o mimořádně populárním televizním seriálu, v němž nenápadný, ale také mimořádně inteligentní poručík v podání skvělého herce Petera Falka dokáže vyřešit i ty nejzapeklitější případy.

Přitom to na první pohled vypadá na fiasko. Když Columbo dorazí v rozpadajícím se kabrioletu na místo činu, nikoho ani nenapadne, že by tenhle roztržitý chlapík v ošuntělých polobotkách mohl vyřešit vraždu. První dojem však klame. Ve skutečnosti je onen detektiv pokládající zdánlivě banální a nakonec drtivě logické otázky mistrem svého oboru...

Vyřešil na sedmdesát případů

Na obrazovkách americké televize se seriálový poručík Columbo poprvé objevil 20. února 1968, tedy přesně před 45 lety. Pohodový sympaťák, který se neobejde bez doutníku a malého zápisníku, se stal natolik oblíbeným, že nakonec musel vyřešit sedmdesátku případů. Velmi kvalitní příběhy tohoto detektiva zaujaly miliony diváků po celém světě a jeho představiteli přinesly zaslouženou slávu.

Ve většině z nich zná přitom divák vraha od samého začátku, ale pro kávu by si raději odskakovat neměl. Jinak by mu mohla uniknout ona zásadní maličkost, na níž Columbo nakonec usvědčí i pachatele s vysoce nadprůměrným IQ. Ve vrahovi totiž zpočátku živí dojem, že je nepolapitelný, a občas ho i nechá pomáhat mu s případem. Jde ale jen o  další z jeho psychologických kousků. Zajímavé ovšem je, že Columbo přes všechny své úspěchy nebyl nikdy povýšen.

„Není těžké žít bez oka...“

Americký herec Peter Michael Falk (1927–2011) dostal za roli skromného poručíka, který nenosí zbraň, čtyři ceny Emmy. Americký herec židovského původu se narodil v New Yorku a měl částečně i ruské kořeny, jeho příbuzní pocházeli také z Čech a Polska. Ve třech letech mu byl odoperován zhoubný nádor na pravém oku a chlapec o oko přišel, místo něj pak měl skleněné. Falk se však s handicapem bez větších problémů vyrovnal. „Není těžké s tím žít. Nikdy jsem to nepovažoval za nějaký nedostatek,“ říkával.

Horší už byla jeho další vážná choroba, která ho postihla o mnoho let později. V závěru života totiž trpěl Alzheimerovou nemocí a demencí. Zemřel v roce 2011 v pokročilém věku 83 let ve svém domě v Beverly Hills a bezprostřední příčina smrti není známa, protože rodina si ji nepřála zveřejnit.

 

Co o poručíku Columbovi
možná ještě nevíte
* Do Československa seriál poprvé dorazil na konci 80. let. Hlavní postavu nejdřív daboval Petr Haničinec, později Dalimil Klapka.
* Na režii se v průběhu let podíleli i samotný Falk nebo třeba Steven Spielberg.
* V šesti dílech si zahrála také skutečná Falkova manželka Shera Danese. „Je strašně žárlivá! Je o dvaadvacet let mladší, ale vypadá jako moje vnučka,“ vyprávěl Falk a dodával: „Několikrát jsme se chtěli rozejít, ale naštěstí nikdy ve stejný čas.“
* Pro Columba tak typický baloňák byl Falkův nápad. Herec ho přinesl z vlastního šatníku a tím, že několik desítek let nosil neustále stejné oblečení, ušetřil tvůrcům nemalé peníze.
* Když Falk přijal roli Columba, která ho nejvíce proslavila, měl už za sebou dvě nominace na Oscara a celkem hrál v šest snímcích na Oscara nominovaných.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.