Jak se žije v Olomouci

Jak se žije v Olomouci

1. 3. 2012

Dočetla jsem se, že nejlépe se žije v Hradci Králové. Mrzí mě, že tam nežiji. V mém věku už na stěhování nepomýšlím. A tak jen přemýšlím, proč se stotisícové město Olomouc nezařadilo ani do první desítky měst, kde se žije dobře.

O hromadné dopravě v Olomouci toho moc nevím, protože autobusy ani tramvaje k dopravě nepoužívám. Do města chodím pěšky, nebo jedu svým autem. Takže spíše mohu zmínit nebo upozornit na stav vozovek a možnosti parkování. Takže, vážení, v Olomouci jezděte opravdu pomalu a opatrně, pokud si nechcete přímo rozbít auto na nerovných silnicích, plných propadlých kanálů a doslova hlubokých děr. Kvalitní silnice u nás nemáme.

A dostatek parkovacích míst, to už vůbec ne. Chcete-li tudíž zaparkovat někde poblíž centra města, je potřeba udělat alespoň tři kolečka po přilehlých ulicích a doufat, že zrovna v době vašeho číhání někdo odněkud vyjede a vám se podaří na uvolněném místě zaparkovat. Parkování ovšem doporučuji jen s platným parkovacím lístkem, protože jinak riskujete vysokou pokutu. Bez parkovacího lístku vám to možná projde jinde, ale v Olomouci určitě ne.

Vzhledem k výše uvedenému doporučuji  návštěvu města o víkendu. To je Olomouc mrtvé město… Parkování bez problémů a na náměstích potkáte maximálně 10 lidí. A budou to patrně turisté jako vy! 

V Olomouci toho máme spoustu k vidění.  Máme radnici s orlojem, kašny, sloupy, chrámy, kostely a kaple. Máme také Václavské náměstí, dómy a paláce. Procházku po všech těchto památkách však neplánujte s dětmi nebo staršími osobami, u kterých je předpoklad, že si budou potřebovat odskočit na WC. Veřejné WC totiž v našem městě budete hledat marně. 

V centru města také nehledejte žádnou zeleň. Ve městě stromy nepěstujeme. Od toho přece máme parky a sady! Nestačí javory v květináčích? 

K nejpříjemnějším procházkám zvou městské parky a sady. Ať už Smetanovy, Bezručovy nebo Čechovy. Málokdo ví, že v letech 1995-1998 byly vyhlášeny ministerstvem kulturními památkami. Najdeme zde lavičky vyzývající k usednutí a odpočinku. Večer ale do parku nechoďte, abyste se nestali obětí přepadení. Tam totiž policie až tak moc nehlídkuje…

Prohlídku města a přilehlých parků protáhněte do večerních hodin a připravte se na to, že večer nebude kam jít.  V případě, že patříte ke starší generaci a představujete si večer strávený například u dechové hudby, hrající k tanci a poslechu, tak máte fakt smůlu. V každé vesnici mají občas večer s dechovkou, ale u nás v Olomouci ne.

Bývávalo! Ve Slovanském domě takové večery bývaly. Ale to už je minulost. Dnes pod honosným názvem Slovanský dům čteme neonový nápis BILLA. To abychom měli kde nakupovat… 

Důchodce v Olomouci nikdo neřeší. Naši radní jsou samí mladí.

Takže pokud nepatříte  vyloženě k mladistvým, musíte hledat zábavu někde v okolí . Například ve Slatinicích - 15 km od Olomouce, nebo  v Nemilanech  a podobně. 

V každém případě na výlet přijeďte.

Nikdo vás přece nebude nutit zde žít…

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.