Jak se žije v Olomouci

Jak se žije v Olomouci

1. 3. 2012

Dočetla jsem se, že nejlépe se žije v Hradci Králové. Mrzí mě, že tam nežiji. V mém věku už na stěhování nepomýšlím. A tak jen přemýšlím, proč se stotisícové město Olomouc nezařadilo ani do první desítky měst, kde se žije dobře.

O hromadné dopravě v Olomouci toho moc nevím, protože autobusy ani tramvaje k dopravě nepoužívám. Do města chodím pěšky, nebo jedu svým autem. Takže spíše mohu zmínit nebo upozornit na stav vozovek a možnosti parkování. Takže, vážení, v Olomouci jezděte opravdu pomalu a opatrně, pokud si nechcete přímo rozbít auto na nerovných silnicích, plných propadlých kanálů a doslova hlubokých děr. Kvalitní silnice u nás nemáme.

A dostatek parkovacích míst, to už vůbec ne. Chcete-li tudíž zaparkovat někde poblíž centra města, je potřeba udělat alespoň tři kolečka po přilehlých ulicích a doufat, že zrovna v době vašeho číhání někdo odněkud vyjede a vám se podaří na uvolněném místě zaparkovat. Parkování ovšem doporučuji jen s platným parkovacím lístkem, protože jinak riskujete vysokou pokutu. Bez parkovacího lístku vám to možná projde jinde, ale v Olomouci určitě ne.

Vzhledem k výše uvedenému doporučuji  návštěvu města o víkendu. To je Olomouc mrtvé město… Parkování bez problémů a na náměstích potkáte maximálně 10 lidí. A budou to patrně turisté jako vy! 

V Olomouci toho máme spoustu k vidění.  Máme radnici s orlojem, kašny, sloupy, chrámy, kostely a kaple. Máme také Václavské náměstí, dómy a paláce. Procházku po všech těchto památkách však neplánujte s dětmi nebo staršími osobami, u kterých je předpoklad, že si budou potřebovat odskočit na WC. Veřejné WC totiž v našem městě budete hledat marně. 

V centru města také nehledejte žádnou zeleň. Ve městě stromy nepěstujeme. Od toho přece máme parky a sady! Nestačí javory v květináčích? 

K nejpříjemnějším procházkám zvou městské parky a sady. Ať už Smetanovy, Bezručovy nebo Čechovy. Málokdo ví, že v letech 1995-1998 byly vyhlášeny ministerstvem kulturními památkami. Najdeme zde lavičky vyzývající k usednutí a odpočinku. Večer ale do parku nechoďte, abyste se nestali obětí přepadení. Tam totiž policie až tak moc nehlídkuje…

Prohlídku města a přilehlých parků protáhněte do večerních hodin a připravte se na to, že večer nebude kam jít.  V případě, že patříte ke starší generaci a představujete si večer strávený například u dechové hudby, hrající k tanci a poslechu, tak máte fakt smůlu. V každé vesnici mají občas večer s dechovkou, ale u nás v Olomouci ne.

Bývávalo! Ve Slovanském domě takové večery bývaly. Ale to už je minulost. Dnes pod honosným názvem Slovanský dům čteme neonový nápis BILLA. To abychom měli kde nakupovat… 

Důchodce v Olomouci nikdo neřeší. Naši radní jsou samí mladí.

Takže pokud nepatříte  vyloženě k mladistvým, musíte hledat zábavu někde v okolí . Například ve Slatinicích - 15 km od Olomouce, nebo  v Nemilanech  a podobně. 

V každém případě na výlet přijeďte.

Nikdo vás přece nebude nutit zde žít…

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Občas v Olomouci pobývám, a protože nevlastním auto, jezdím veřejnou dopravou. Líbí se mi, že si mohu koupit jednodenní jízdenku za poloviční cenu, protože už mi to tak neběhá jako dřív. Veřejné WC postrádám. Není to tak dávno, kdy tam vždy nějaké bylo. Škoda... Ráda navštěvuji čajovny, kde se setkávám hlavně s mladými přáteli. Potřebuji-li se najíst mimo dům, ráda navštívím Green bar, ve kterém je bohatá nabídka vegetariánské stravy, funguje však jen ve všední dny. Je pravda, že ve středu města moc zeleně není, ale jinak je jí všude dost. Alespoň tam, kam já chodívám. Moc ráda vyjíždím do ZOO. Olomouc se mi líbí, ale je pravda, že tam bývám hlavně jako turista, takže mě tam tolik netrápí dennodenní starosti jako usedlíky.
Zdenka Hanusova
opravdu pravdive jsem kouse od Olomouce.
Pavla Hamerská
Danuško, zajímavé čtení. Moc se mi líbilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...