Nejlepším filmem je Argo,
získal celkem tři Oscary

Nejlepším filmem je Argo,
získal celkem tři Oscary

25. 2. 2013

Hlavní cenu při letošním udílení 85. prestižních filmových cen Oscar získalo drama Argo. Film režiséra Bena Afflecka o amerických rukojmích v Íránu proměnil ze sedmi nominací celkem tři. Ještě o jednu sošku více získal snímek Pí a jeho život, a to včetně Oscara za nejlepší režii pro Ang Leeho. Jeden z favoritů večera, historický film Lincoln Stevena Spielberga nominovaný ve 12 kategoriích, si odnesl ceny jen dvě. Za nejlepší mužský výkon v hlavní roli jednu z nich získal Daniel Day-Lewis, který se tak stal prvním hercem s trojicí těchto vyznamenání.

Slavnostní večer v Los Angeles, jímž poprvé provázel režisér a komik Seth MacFarlane, trval v noci na dnešek přes tři a půl hodiny a vyvrcholil velkým překvapením, když americká první dáma Michelle Obamová v telemostu z Bílého domu a ve spolupráci s hollywoodskou legendou Jackem Nicholsonem oznámila vítěze ceny pro nejlepší film.

Úspěšný 3D film a Bídníci

Thriller Argo podle skutečné události z konce 70. let minulého století líčí snahu Ústřední zpravodajské služby (CIA) dostat z Íránu americké diplomaty v přestrojení za filmový štáb. Snímek dostal hlavní cenu na Zlatých glóbech, britskou filmovou cenu BAFTA a další ocenění, která obvykle naznačují oscarové šance nominovaných filmů. Byl proto považován za největšího favorita večera.

Argo však rozdílení cen neovládl jednoznačně – vedle hlavního ocenění si odnesl již jen sošky za scénář podle předlohy pro Chrise Terria a za střih pro Williama Goldenberga. Více než zdatně mu v tomto ohledu konkuroval 3D film Pí a jeho život, který z 11 nominací proměnil vedle režie další tři: kameru, hudbu a vizuální efekty.

Tři Oscary získal i snímek Bídníci, včetně sošky pro Anne Hathawayovou za vedlejší roli tovární dělnice Fantine. Třicetiletá herečka při jejím přebírání vyjádřila naději, že v blízké budoucnosti se už tak těžké osudy jako ten Fantine budou nacházet jen v příbězích, nikoli ve skutečnosti.

Téměř čtyři kilogramy vážící sošku si potěžkal i rakouský herec Christoph Waltz, který ji za vedlejší roli třímal již podruhé. Opět to bylo za film režírovaný Quentinem Tarantinen; tentokrát za roli ve snímku Nespoutaný Django.

V hlavních ženské roli zazářila Jennifer Lawrenceová, která sice cestou na pódium i kvůli velikosti svých šatů zakopla, ale ani tak ji neopustilo nadšení z ceny za Terapii láskou.

Rolí amerického prezidenta Lincolna ve stejnojmenném snímku více než 5800 členů americké filmové akademie zaujal Daniel Day-Lewis, který se zařadil mezi legendy filmového plátna. Za ztvárnění prezidenta bojujícího proti otroctví získal prakticky všechny ceny, které mohl, a vše dovršil 34 centimetrů vysokou soškou Oscara. Při děkovné řeči herec, který je známý tím, jak se vžívá do svých rolí, ocenil i svou manželku za to, že za ta léta zvládla žít s tolika "různými muži".

Travolta, Gere, Douglas…

Průvodce večerem MacFarlane dokázal na 3300 hostů v sále Dolby Theatre pobavit a někdy i pobouřit. Například hned první písnička v jeho podání We saw your boobs, která pojednávala o herečkách, jež v jednom či více filmech odhalily své přednosti, některé přítomné dámy zaskočila.

Vedle moderátora se na pódiu objevili třeba John Travolta, Richard Gere, Michael Douglas, Ben Affleck, Anne Hathawayová, Nicole Kidmanová nebo Halle Berryová. Ta uvedla filmovou a hudební vzpomínku na snímky o agentovi s povolením zabíjet, Jamesi Bondovi, který loni slavil 50. výročí. Hold se vzdával také muzikálovým filmům.

Během večera zapěli například Barbra Streisandová, Norah Jonesová nebo Adele, která vybojovala Oscara za nejlepší píseň Skyfall ze stejnojmenného snímku.

V kategorii neanglicky mluvených filmů podle očekávání uspěla Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Snímek o stárnutí, hlubokém vztahu a smrti byl nominován i na čtyři další sošky, žádnou z nich však již nezískal.

Hollywood Oscar
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.