Jogín, mystik, revolucionář, 
ale hlavně skvělý fotograf

Jogín, mystik, revolucionář,
ale hlavně skvělý fotograf

2. 3. 2013

Vzlety i bolestné pády, mezinárodní úspěchy i bankroty, opovržení i osamělost... To byl život Františka Drtikola, umělce, který pozvedl českou fotografii na světovou úroveň. Byl neúnavným fotografickým portrétistou, v jehož ateliéru se scházela pražská smetánka, autorem obdivovaných aktů, zavrhovaným malířem, osobitým filozofem, bohužel ale také nadšeným komunistickým revolucionářem, jogínem a mystikem.

Portrétní ateliér ve Vodičkově ulici 

Narodil se před 130 lety, 3. března 1883. Po studiích na gymnáziu v rodné Příbrami se vyučil fotografem a další vzdělání získal na odborné fotografické škole v Mnichově. Jeho talent se formoval v období secese a symbolismu a těmto směrům zůstal věrný jak ve fotografii, tak v malbách a kresbách.

On sám za počátek své fotografické dráhy označil rok 1910, kdy si po letech učení a vandrování otevřel v Praze ve Vodičkově ulici portrétní ateliér, který byl pro nápaditost obrazů brzy obdařen skvělou pověstí.

Dodnes přitažlivé ženské akty

Umělcovými klasickými motivy byly především expresivní ženské akty zachycené v dynamických polohách. Méně známé je jeho pozdní dílo v podobě symbolistních a meditativních maleb. Tajuplné krajiny a spirituální obrazy zachycují autorovo psychické zrání, kdy se stále intenzivněji věnoval východním naukám, především buddhismu.

František Drtikol zemřel 13. ledna 1961. Jeho odkaz vzkřísila teprve přední historička a teoretička fotografie Anna Fárová, která v roce 1972 prosadila Drtikolovu senzační retrospektivní výstavu.

Byla to trošku pozapomenutá, ale velká osobnost české fotografie, vzpomínala Anna Fárová. Právě její zásluhou se ze zapomenutého a v cizině takřka neznámého fotografa naráz stala i ve světě obdivovaná umělecká osobnost.

fotografie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.