Spíte s telefonem po ruce?
Pozor na zprávy ze spaní

Spíte s telefonem po ruce?
Pozor na zprávy ze spaní

3. 3. 2013

Lidé vlastnící mobilní telefon už nejspíš zažili tu ostudu, když svou soukromou zprávu poslali nesprávné osobě, anebo jim selhala sebekontrola v nejméně vhodné chvíli a napsali něco, čeho pak litovali. Ale někteří lidé mají zkušenost s odlišným druhem textového přešlapu, na který si ani nemusejí pamatovat. Ne, nejde o posílání SMS v opilosti. Jde o jejich posílání ze spaní.

Na nic si nepamatuji

O tomto kulturním trendu zatím žádné přesné údaje neexistují, ale zato o něm v posledních letech přibývají veselé historky. Na sociální síti Twitter si je uživatelé posílají s tagem "#sleeptexting". „Tohle jsou moje zprávy, které jsem poslal ze svého telefonu v pět ráno a nepamatuju si na to,“ napsal jeden z uživatelů. „Asi bych měl přestat spát s telefonem po ruce,“ dodal další. A nejmenovaná žena se dokonce CNN svěřila, že trpí "spánkovou smskovou poruchou".

„Zatímco někteří lidé mohou vstát a jít si vzít něco z ledničky, když spí, jiní pak vezmou telefon a začnou psát zprávy nebo dělat něco jiného,“ řekl doktor Jim Fulop, který vede spánkovou laboratoř OhioHealth Sleep Services.

Představa, že člověk vezme telefon, případně ho otevře či odemkne, vstoupí do textové aplikace a pak začne psát, a to vše ve spánku, se může zdát za vlasy přitažená. Ale podle odborníků je to tím, že samotný termín "smskování ze spaní" je zavádějící. Ve skutečnosti jde spíš o smskování v polospánku, což je termín, jímž lékařů označují odpočinkový stav, kdy člověk není plně probuzený.

„Je to jakoby váš mozek jel na autopilota,“ vysvětluje Shelby Harris, specialista v lékařském oboru, který se zabývá lidským chováním ve spánku. „Vzpomeňte si na četnost, s jakou dnes lidé posílají textové zprávy. A většina z nich spí hned vedle svých telefonů. Takže když se probudí, je to pro ně jen další druh automatizovaného chování. Je to podobné, jako chození ze spaní, alespoň tak na to pohlížím,“ dodává tento odborník ze zdravotního střediska Montefiore v New Yorku.

Vypínejte na noc mobil

Ovšem na rozdíl od chození ze spaní, které může být nebezpečné, je posílání SMS ze spaní spíše k smíchu. Třiadvacetiletá Kayla Potegaová posílá už několik let ze spaní textové zprávy, na které si ráno nevzpomíná – vždycky ale jenom svému příteli. Sama má teorii, že ji jednoduše přemůže touha komunikovat s ním a podělit se o to, co se jí právě zdálo. „Naposledy si pamatuju, že jsem mu psala nějaké rady...“

Podle Fulopa a Harrise je k posílání textovek ze spaní zřejmě náchylnější mladá generace. Platí to jak pro mladé specialisty, jejichž práce často vyžaduje odpovídat na SMS či e-maily do pozdní noci, tak pro teenagery, kteří v jednom kuse esemskují.

„Mají pocit, že mohou půlku noci strávit psaním se svými přáteli. Je to součást jejich chování. Pak už ani nemusejí vědomě chtít psát. Ale když se zmatení částečně probudí do polospánku, popadnou mobil a už vyťukávají textovky,“ dodal Fulop.

Zatímco dospělí podobný případ patrně odbudou smíchem a pokrčením ramen, pro dospívající může mít horší následky, varují odborníci. Nejenže jim psaní textových zpráv ze spaní narušuje spánek v období, kdy ho nejvíc potřebují, ale navíc jim hrozí, že se jejich nejniternější, nevědomky sdílené myšlenky či představy dostanou k někomu, kdo se o ně podělí na internetu.

Řešení je přitom jednoduché: vypínat před spaním mobil, nastavit na jeho spuštění další heslo, a to uložit na opačné straně místnosti, kde nebude tak snadno po ruce.

mobily
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.