Hned čtyři Radokové putují 
do Dejvického divadla

Hned čtyři Radokové putují
do Dejvického divadla

4. 3. 2013

 

Byl to další velký večer pro tolik uznávané pražské Dejvického divadlo. Při vyhlašování Cen Alfréda Radoka zazněl jeho název hned čtyřikrát! Dejvické divadlo se totiž stalo Divadlem roku. Vítěznou inscenací je jeho Ucpanej systém Irwina Welshe a Daniela Majlinga v režii Michala Vajdičky. Za herecký výkon získal Radokovu cenu Ivan Trojan. A dejvická scéna zabodovala i v kategorii Česká hra, v níž byl režisér a umělecký šéf Miroslav Krobot oceněn za inscenaci své hry Brian.

Při letošním 21. ročníku ankety časopisu Svět a divadlo hlasovalo o výročních cenách za divadelní a dramatickou tvorbu 78 kritiků a publicistů.

V kategorii Ženský herecký výkon byla vyznamenána Ivana Hloužková z brněnského Divadla Husa na provázku, i když vlastně ztvárnila muže. Je totiž představitelkou titulní role v inscenaci Tichý Tarzan s podtitulem Zcizené deníky fantoma erotické fotografie. Mezi scénografy zvítězili Matěj Forman a Andrea Sodomková za scénu a kostýmy k opeře Čarokraj uvedené v Národním divadle. Oceněn byl také skladatel Miloš Orson Štědroň za hudbu k inscenaci Divadlo Gočár, kterou sdružení Omnimusa uvedlo v Divadle Komedie. Talentem roku je odchovanec Jana Schmida a pražské Ypsilonky režisér a herec Braňo Holiček. 

 Zvláštní cenu Hvězd na vrbě převzal Tomáš Vůjtek za inscenaci S nadějí i bez ní, kterou loni v lednu uvedla Komorní scéna Aréna Ostrava.

Do dramatické soutěže o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru za rok 2012, kterou vyhlašuje Nadační fond Cen Alfréda Radoka, se přihlásilo 53 autorů a autorek 59 textů. Sedm jich přišlo ze Slovenska. Vítězem je hra Zátiší ve Slovanu Miloslava Vojtíška, který píše pod pseudonymem S.dCh. Další dvě místa patří Vladimíru Moresovi (Psoriáza) a Tomáši Vůjtkovi (Slyšení). Zvláštní cenu Českého rozhlasu 3 Vltava získal Petr Michálek za hru Domeček.

divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.