Český vědec uspěl v USA
s léčbou poruch spánku

Český vědec uspěl v USA
s léčbou poruch spánku

18. 3. 2013

Vědec Ivan Čundrle z výzkumného týmu brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) uspěl se svým výzkumem léčby spánkové apnoe. Společně s týmem českých a amerických vědců zjistil, že výskyt nemoci, jež způsobuje dýchací potíže ve spánku, může souviset s nízkou hladinou hormonu leptinu v krvi pacientů. Leptin by se tak díky výzkumu mohl stát novým ukazatelem, který umožní včas stanovit diagnózu.

Centrální spánková apnoe se projevuje například chrápáním, nepravidelným dýcháním ve spánku, potížemi s koncentrací či ospalostí během dne. Může způsobit i selhání srdce či cévní mozkovou příhodu. "Mezinárodní výzkumný tým stanovil hodnoty hladiny leptinu v krvi, které svědčí pro riziko výskytu spánkové apnoe u pacientů se srdečním selháním. Stanovení hladiny leptinu v krvi je poměrně jednoduchý a dostupný test," uvedla mluvčí nemocnice u sv. Anny, pod kterou ICRC spadá, Šárka Urbánková.

Čundrle převzal za výzkum v San Franciscu cenu pro nejlepší mladé vědce Young Investigation Award za druhou nejlepší práci v oblasti kardiovaskulárního výzkumu. Lékař na výzkumu pracoval při své stáži na americké Mayo Clinic. "Věřím, že společné výsledky uplatníme jak v kardiologii, tak i v léčbě pacientů v život ohrožujících stavech, které vyžadují léčbu ve specializovaných centrech anesteziologie a resuscitace," řekl Čundrle.

spánek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...