V pekle jménem Alcatraz
plakali i nejotrlejší zločinci

V pekle jménem Alcatraz
plakali i nejotrlejší zločinci

21. 3. 2013

Tři desetiletí sem posílali nejvzpurnější a nejotrlejší americké zločince, s nimiž si třeba v jiných káznicích nevěděli rady. Přitom kdysi to bývala hrdá armádní pevnost, symbol vojenské moci Spojených států.

V centru pevnosti stávala mohutná třípatrová citadela, součástí komplexu byly i opevněné dělostřelecké pozice. Počátkem šedesátých let 19. století tady vojáci disponovali 111 děly, přičemž ta největší z nich vystřelovala dělové koule o průměru 38 centimetrů! Posádka Alcatrazu se však nikdy žádné bitvy aktivně nezúčastnila a paradoxní je, že ze zdejších děl vyšel jen jediný ostrý výstřel – a to ještě omylem kvůli nedorozumění.

Největší „slávu“ tak získal Alcatraz až v letech 1934–1963. Tehdy tady fungoval žalář, v němž vládl ten nejtvrdší režim, jaký si lze představit.

Samotky o velikosti 1,5 krát tři metry

Vězení, ze kterého nelze utéct – taková byla po léta pověst Alcatrazu. Většina z vězňů, kteří se kdy pokusili z pevnosti uprchnout, dopadla tragicky: byli zastřeleni dozorci, zemřeli v mořských vlnách na podchlazení, utopili se nebo byli popraveni. Nohama napřed a v rakvi či jako psychická a fyzická troska – jedině tak se proslulá „Skála“ opouštěla před limitem. To platilo až do 21. března 1963. Před 50 lety se totiž brány hrůzné federální káznice kvůli nedostatku peněz uzavřely.

Kriminál na malém ostrůvku kousek od západního pobřeží Spojených států, který první vězně přivítal 11. srpna 1934, byl po léta obklopován závojem velmi mrazivého tajemství. Šest set cel mělo mříže ze speciální nepřepilovatelné oceli. Každý z vězňů si užíval svého „soukromí“ – tedy nehostinné samotky o velikosti 1,5 krát tři metry. Vybavení bylo spartánské: železná pryčna, přikrývka, umyvadlo, polička a záchod.

Zákaz hovoru a nemilosrdné tresty

V Alcatrazu byly čtyři bloky kobek ve třech patrech nad sebou. Pro izolované zločince platil absolutní zákaz hovoru a na jednoho vězně připadali tři speciálně vycvičení dozorci. Tady se s odsouzenci nikdo moc nepáral, za jakýkoliv přestupek se nemilosrdně trestalo, snaha o převýchovu se tu nepěstovala. Práce, psaní dopisů, knihovna nebo dokonce (a naprosto výjimečně) návštěva příbuzných byly privilegii, které si dotyčný odsouzený musel velmi zasloužit.

Tresty za porušení vězeňského řádu vyvolávají dodnes mrazení v zádech. Provinilce čekal pobyt v neosvětlené korekci v podzemí, kde byl případně ještě svlečen donaha a spoután tak, že musel celý den stát. V noci potom ležel na holé podlaze. Někteří vzpurní vězni strávili v korekci měsíce, výjimečně i roky. Přijít o rozum se proto jevilo jako dobré řešení, jak se z tohoto pekla dostat. Možná i proto zdejší vězni nikdy neputovali na svobodu přímo a několik let před vypršením trestu trávili v jiné káznici, aby „ztratili paměť“.

O útěk se pokusilo 36 mužů

Alcatraz ve svých zdech uvítal přes 1500 zločinců toho nejhoršího kalibru. Za tři desetiletí fungování věznice se 36 mužů pokusilo o 14 útěků. Třiadvacet jich bylo chyceno, šest zastřeleno, dva se utopili a o pěti dalších kolují nepotvrzené legendy. Snad nejblíže ke svobodě měl John Giles, který se dostal na 2,5 kilometru vzdálenou pevninu. Ve vězeňské prádelně po částech nastřádal vojenskou uniformu, a když vojáci nedaleké posádky z pevniny přijeli lodí pro prádlo, nepozorovaně se k nim připojil a odjel. Dozorci na něj ale na břehu už čekali.

V roce 1937 se dvojice vězňů údajně utopila, ale o čtyři roky později je měl prý zpovídat reportér jistého deníku kdesi v Jižní Americe. Také o osud Franka Morrise a bratrů Anglinových, kteří měli v roce 1962 provrtat zeď a přeplavat chladným a záludným zálivem, se vedou spory. Těla se nenašla a na pevnině je poté nikdo neviděl. Jejich příběh zpracoval americký režisér Donald Siegel ve filmu Útěk z Alcatrazu (1979), hlavní roli Morrise ztvárnil Clint Eastwood.

V současnosti je na ostově vedle zrušené káznice k vidění i nejdéle fungující maják na západním pobřeží USA. Alcatraz nyní spadá pod správu národních parků, území je totiž kolonií mořských ptáků a jiných vzácných živočichů.

 

Minitest: co možná 
o Alcatrazu (ne)víte

1. Ostrov Alcatraz leží jen dvě míle od známého velkoměsta...
A) Los Angeles
B) San Francisco
C) New York

2. V tomto krutém vězení strávil  čtyři a půl roku i...
A) král gangsterů Al Capone
B) vrah J. F. Kennedyho Harvey Oswald
C) proruský špion Julius Rosenberg

3. Říká se, že uprchlí trestanci nemohli na pevninu přeplavat kvůli hejnům dravých žraloků, ale ve skutečnosti byly hlavní překážkou...
A) sítě natažené uprostřed zálivu
B) hlídkující vojenské lodě
C) studená mořská voda a silný proud

4. Hrozivý Alcatraz se stal kulisou nejednoho amerického filmu. Drama tu prožil i populární Sean Connery v thrilleru...
A) Skála
B) Pevnost
C) Past

5. Dnes je z bývalého nejtvrdšího vězení v USA...
A) policejní cvičiště
B) turistická atrakce
C) námořní muzeum

Správné odpovědi: 1B, 2A, 3C, 4A, 5B

vězení zločin
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.