Psí lékárnička může zachránit
čtyřnohému kamarádovi život

Psí lékárnička může zachránit
čtyřnohému kamarádovi život

26. 3. 2013

Lékárnička doma a autolékárnička ve voze jsou nejen samozřejmostí, ale ve druhém případě i povinností, kterou ukládá zákon. Majitelé psů by ale měli mít doma podobnou pro své čtyřnohé miláčky, doporučují veterináři.

Psí lékárnička není v žádném případě záležitost, která by majitele finančně zruinovala, ale mnohdy pomůže nebo dokonce zachrání psímu kamarádovi život. Plně vybavenou sadu "první pomoci" lze koupit už od 150 korun, popřípadě je možné pořídit jednotlivé komponenty samostatně podle toho, jaké přípravky má majitel vyzkoušené.

Součástí každé psí lékárničky by měl být tříprocentní peroxid vodíku. Nejenže se s ním dezinfikují rány, ale u psů vyvolává zvracení. Jednu až čtyři polévkové lžíce tedy lze použít jako první pomoc, když pes zbaští něco, co neměl. A naopak nemůže chybět prostředek proti zvracení a proti průjmu či tablety ke zmírnění alergické reakce.

Další položkou je líh, ten se používá na kůži jako chladivo, pomáhá rozložit oleje a může se použít jako sušící prostředek mezi prsty a záhyby kůže. Ve vybavení by neměla chybět jedlá soda, pomáhá na zklidnění svědící kůže, lepidlo na kůži a také antibiotická kožní mast.

Samozřejmostí by měly být obvazové materiály, a to gázové čtverce různých velikostí, sterilní i nesterilní, samoadhezivní bandáž, leukoplast, vatové tampony, bavlněné tampony a také dezinfekční prostředek Betadin či prostředek k zastavení krvácení.

Mnozí čtyřnozí miláčkové mívají problémy s očima, v lékárničce by proto měl být roztok na vymývání očí, antibiotická oční mast. Chybět by neměl ani roztok k čištění uší. Vybavení se může doplnit například fixačním textilním náhubkem, nůžkami, pinzetou a teploměrem.

Do lékárničky je třeba vložit také informace o psovi, tedy jeho jméno, datum narození a identifikační číslo.

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.