Strom

Strom

3. 4. 2013

Je mi z živé přírody nejbližší. Vyjadřuje mě. Svými kořeny je pevně zakotvený v zemi, stejně jako já. Jeho větve sahají po hvězdách, ke kterým často vzhlížím.

Dál už je to hlavně o stromu, který je nádherný ve všech ročních obdobích.

Zvlášť listnáče jsou mistry proměny. Letní nám poskytují stín a dá se říct, že nám pomáhají dýchat, při pohledu na podzimní se nám tají dech nad škálou barev ovoce a posléze i listí. Zatímco my se v zimě více zahalujeme, ony odvážně vystavují svá nahá těla nepřízni počasí. Neznám krásnější akty.

S jarem mění také barvy podle toho, jak se nalévají pupeny, ve kterých je ukryt bezpočet tvarů i zelení, či jiných barev. A pak nás okouzlí svou svěžestí. Rok co rok nás překvapí svou vůlí žít.

To jehličnany jsou umírněnější ve svých projevech, ale jen zdánlivě. I ony dovedou zaujmout svou zádumčivou krásou a vůní. Vůní lesa… Modřín, ten chameleon mezi stromy, který tak mate svými projevy. Tváří se jako jehličnan, ale chová se jako listnáč. Šprýmař jeden!

A jak umějí mnohé z nich rozkvést do krásy! To se znovu dech tají, jaké barvy a vůně jejich květy mají. A proto jsou mi stromy nejbližší. Hned po člověku.

Všechny je pokládám za své bratry a sestry, ale jeden je mi obzvlášť milý. Je to letitý buk, který roste ve stráni na rozhraní louky a lesa. Svými větvemi objímá štíhlou borovici. A já zas objímám jeho, kdykoliv mám cestu kolem. Jeho stříbrošedý kmen je hladký, po dešti se podobá tělu delfína. Já mu vyznávám lásku a on mě obdařuje svou energií. Děkuji, děkuji, děkuji…

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%