Strom

Strom

3. 4. 2013

Je mi z živé přírody nejbližší. Vyjadřuje mě. Svými kořeny je pevně zakotvený v zemi, stejně jako já. Jeho větve sahají po hvězdách, ke kterým často vzhlížím.

Dál už je to hlavně o stromu, který je nádherný ve všech ročních obdobích.

Zvlášť listnáče jsou mistry proměny. Letní nám poskytují stín a dá se říct, že nám pomáhají dýchat, při pohledu na podzimní se nám tají dech nad škálou barev ovoce a posléze i listí. Zatímco my se v zimě více zahalujeme, ony odvážně vystavují svá nahá těla nepřízni počasí. Neznám krásnější akty.

S jarem mění také barvy podle toho, jak se nalévají pupeny, ve kterých je ukryt bezpočet tvarů i zelení, či jiných barev. A pak nás okouzlí svou svěžestí. Rok co rok nás překvapí svou vůlí žít.

To jehličnany jsou umírněnější ve svých projevech, ale jen zdánlivě. I ony dovedou zaujmout svou zádumčivou krásou a vůní. Vůní lesa… Modřín, ten chameleon mezi stromy, který tak mate svými projevy. Tváří se jako jehličnan, ale chová se jako listnáč. Šprýmař jeden!

A jak umějí mnohé z nich rozkvést do krásy! To se znovu dech tají, jaké barvy a vůně jejich květy mají. A proto jsou mi stromy nejbližší. Hned po člověku.

Všechny je pokládám za své bratry a sestry, ale jeden je mi obzvlášť milý. Je to letitý buk, který roste ve stráni na rozhraní louky a lesa. Svými větvemi objímá štíhlou borovici. A já zas objímám jeho, kdykoliv mám cestu kolem. Jeho stříbrošedý kmen je hladký, po dešti se podobá tělu delfína. Já mu vyznávám lásku a on mě obdařuje svou energií. Děkuji, děkuji, děkuji…

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Děvčata, dovoluji si vás tak oslovit, protože od chvíle, co jsem se tu octla, vnímám nádherné souznění s vámi všemi. Samozřejmě i s chlapci, ale zrovna teď se tu žádný nevyskytuje. Všichni umíte dávat ze sebe to nejlepší a já vám za to děkuji. V dnešním světě je sháňka po jiných hodnotách, o to víc si vážím těch, které tu opěvujeme.
Nina Šachová
Každý den chodím s pejsky do našeho lesa a jak Vy krásně píšete, i já se cítím v něm součástí přírody. Nejvíc mě uchvacuje vůně lesa. Každý den je jiná, jednou voní pryskyřicí, podruhé zemí, deštěm, houbami.....nádhera. Umíte pocity moc hezky vyjádřit.
Olga Štolbová
Vaše poezie v próze je obdivuhodná.Stromy a přírodu obdivuji odjakživa,ale takhle krásně to vyjádřit neumím. Miluju břízy,ale neobjímám je,já je chodím hladit rukama i očima a nedočkavě hledám první světlezelené lístečky. Teprve pak začínám věřit,že jaro je tady.
Jitka Chodorová
Také miluji stromy,nacházím pod nimi klid,odpočinek, ale také se ráda dívám na jejich krásno v každé jejich podobě,samozřejmě nejlépe v květu,z mého bydliště z dětství(viz kaštanový park v minulé soutěži),staré lípy,které jsou dominanty mého nynějšího bydliště a když se vsí line vůně květu,co dodat, a v neposlední řadě kvetoucí jabloň,která je mým symbolem v horoskopu,ale i krásný,voňavý strom,který,dříve,než dá plody,poskytuje nám prostor pro prvomájový polibek.Samozřejmě mě omámí vůně lesa a další a další stromy,ale to už bych se jen po vás opakovala. Díky Jano,že jste si na ně vzpomněla.
Zuzana Pivcová
Ve Vašem mistrném ztvárnění se zrcadlí krásné souznění člověka s přírodou. To tu umí málokdo, Jitka, Jarmilka, Dana, já své pocity tak široce a poeticky duchovně ztvárnit neumím, a tak mi "zbývá" milostná poezie. Díky za zážitek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.